Veled vagyunk

Sztrájkkészültség a BKV-nál

2019. március 19. - Magyar Szakszervezet

bkvsztra_jk.jpgElfogyott a BKV-sok türelme, a szakszervezetek ma megkezdték a sztrájk előkészületeit, mert keveslik a cégvezetés makacsul kitartott 5 százalékos béremelési ajánlatát. A munkavállalói képviseletek kétszámjegyű emelést követelnek, ám konkrét mértéket, 15 százalékot eddig egyedül az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) jelentett be. Napokon belül kiderül, megbénul-e a közeljövőben, rövidebb-hosszabb időre a főváros közlekedés

Elfogyott a szakszervezetek és a dolgozók türelme is a BKV-nál, a cégvezetés ugyanis makacsul kitart a kezdeti – és eddig mindössze egyetlen – béremelési ajánlata, az 5 százalék mellett - tudatja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Ezt a cégnél működő szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, ezért megkezdték a sztrájk előkészítését – jelentette be közleményében az EKSZ.

Egyébként már már tavaly ősszel is közölték: 15 százalék alatt nem hajlandók megállapodni. Volt olyan szervezet, amely időközben csatlakozott ehhez az igényhez, a többség azonban egyelőre csak kétszámjegyű mértéket emleget, konkrét számok nélkül. Az tény, hogy az 5 százalékot egyik szervezet sem tartja elfogadhatónak – szögezte le az elnök, Naszályi Gábor.

Mivel a cégvezetés megkötötte magát, s egyetlen százalékkal sem szándékozik emelni az ajánlatát – vélhetően a tulajdonos, a főváros, s azon belül is a főpolgármester utasítására –, a szakszervezetek úgy vélik, nincs mire várni, ki kell kényszeríteni az elfogadható béremelést. A más cégeknél zajló vagy már befejezett sikeres sztrájk hatására a BKV-s munkavállalók közül is egyre többen sürgetik a nyomásgyakorlás egyik leghatásosabb módját, a munkabeszüntetést.

Az EKSZ több szakszervezettel együtt ma írásban bejelentette Bolla Tibor vezérigazgatónak a sztrájkbizottság megalakulását, s megkezdték a munkabeszüntetés előkészületeit, egyebek között a sztrájkhajlandóság felmérését a munkavállalók körében. Ez azt is jelenti, hogy elkezdik gyűjteni a nyilatkozatokat arról, hogy ki hajlandó részt venni az ellenállásban. Naszályi szerint a felmérésből napokon belül ki fog derülni, hogy képesek-e olyan összefogott, hatásos sztrájkot szervezni, ami legalább néhány órára lebénítja a város közlekedését, s felhívja a figyelmet a BKV-nál tapasztalható méltatlan feltételekre, a vállalhatatlanul alacsony béremelésre.

A BKV-sztrájkot – akárcsak a többi közszolgálati cég munkabeszüntetését – azonban erősen korlátozza a törvény, amely kimondja, a munkabeszüntetés idején is biztosítani kell az elégséges szolgáltatást, ami a BKV esetében 66 százalékot jelent – magyarázza Naszályi. Arról a napokban kell megállapodni a munkáltatóval, hogy az akció ideje alatt melyik vonalon mennyi jármű és milyen gyakorisággal közlekedik majd. Amennyiben ez nem sikerül, bíróságnak kell döntenie az ügyben.

(Fotó: Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6214700714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása