Veled vagyunk

Az adórendszer átalakítását sürgeti a legnagyobb szakszervezeti szövetség

2019. augusztus 07. - Magyar Szakszervezet

maszsz_2.jpgAz egykulcsos adórendszer sürgős változtatását szorgalmazza ismét a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, mert véleményes szerint ezzel lehetne javítani azon a szégyenteljes helyzeten, amelyet a közelmúltban az Eurostat is feltárt: a régiós országok közül a magyaroknál már csak Bulgáriában élnek rosszabbul.

Mielőbb változtatni kell az egykulcsos adórendszeren, ha azt akarjuk, hogy Magyarország feljebb lépjen az életszínvonal-lista csúfos utolsó helyéről vagyis, azok is jobban éljenek, akiknek most éppen csak a szűkös megélhetésre telik – véli Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint annak ellenére, hogy a kormány mást állít, jól láthatóan egyenes út vezetett oda, amelyet a közelmúltban az Eurostat (az Európai Bizottság egyik főigazgatósága) a napokban kimutatott: szégyenteljesen rosszul élnek a magyarok.

Legalábbis nagy részük, mert az a nemzetközi kutatásból is kiderült, annyira rosszul élünk, hogy már lassan Romániában is jobb a helyzet, s a régiós országok közül csak Bulgária vannak mögöttünk. Kordás szerint a szövetség számára ez sem volt meglepő, hiszen a MASZSZ jó ideje rendszeresen jelezte: döbbenetes az életszínvonal-különbség a néhány százezer nagyon gazdag ember alkotta szűk réteg és a keményen dolgozó többség között.

Így aztán természetesen az a szintén friss Eurostat-jelentés sem lepte meg a szakszervezetet, amelyből egyebek között az is kiderül, hogy a magyarok fele évek óta egyetlen hétre sem megy nyaralni, mert nincs rá pénze. Vagyis, a munkavállalók nagy része szinte soha nem tudja kipihenni magát, nem képes megfelelően regenerálódni. Ez borzasztóan veszélyes, különösen a fizikai munkások körében – szögezte le Kordás.

Ők azok, akiknek nem csak megtakarítása nincs, de a szűkös megélhetésen, a létfenntartáson kívül semmi másra nem futja. A MASZSZ elnöke egyébként az szja 10 százalék alá csökkentését is többször szorgalmazta. Szerinte már az is jelentős javulást eredményezne a legszegényebbek körében, ha legalább a minimálbérért és a garantált bérminimumért dolgozók személyi jövedelemadója lenne kevesebb.  

Az Eurostat a jelentésében arról is beszámol, hogy a magyar állam korántsem áll olyan rosszul a listán, mint a háztartások, vagyis a magyar családok többsége. Az állami kiadásokat figyelembe véve ugyanis nemhogy nem sereghajtók  vagyunk, hanem a középmezőny végén űllunk. Kordás László szerint ez arról is árulkodik, hogy az egyes emberek boldogulását mélységesen alárendelik a kormány és egy szűk elit bőséges költéseinek, jólétének.

Kordás úgy látja, a helyzet egyszerűen tarthatatlan, sürgősen változtatni kell az egykulcsos adórendszeren, hogy az alacsonyabb jövedelműeknél több maradjon megélhetésre. Ez azonban csak úgy hozhat látványos javulást, ha a béreket is megfelelő mértékben fogják emelni – szögezte le.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1814998822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása