Veled vagyunk

Megfeledkeztek a közlekedési dolgozókról?

2019. december 30. - Magyar Szakszervezet

bkvinfostart.jpgIlyen még nem volt: az év utolsó napjaiban sem került szóba a jövő évi béremelés a BKV-nál és több nagyvárosi közösségi közlekedési cégnél sem, holott az érdekképviselet az elmúlt hónapokban többször sürgette a tárgyalások megkezdését. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet tapasztalata szerint főleg ott feledkeztek meg a dolgozókról, ahol az önkormányzat élén váltás történt, és a cégvezetésben is személycserékről hallani. Emiatt egyre nagyobb a feszültség a járművezetők körében.

Úgy tűnik, teljesen megfeledkeztek az illetékesek a közösségi közlekedésben dolgozókról, legalábbis a béremelésükről – állítja közleményben az ország több nagyvárosi szolgáltatójánál is jelen lévő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Az elnök nem is emlékszik olyan évre, amelyet úgy zártak volna, mint a mostanit, vagyis, érdemi bértárgyalások nélkül. Naszályi Gábor elképesztően rossz tapasztalatként a BKV-t emeli ki, amely – szerinte – most olyan, mintha nem is lenne vezetője.

Az EKSZ többször is felszólította a vezérigazgatót, Bolla Tibort, hogy álljon ki a dolgozókért, tegyen béremelési ajánlatot, hogy mielőbb le lehessen zárni az egyezkedést, s az emberek a jövő év elejétől már a megemelt bérüket kaphassák. Bolla azonban a „füle botját sem mozdítja” – jegyezte meg az elnök. Vége az évnek, s a BKV-dolgozóknak fogalmuk sincs, kapnak-e egyáltalán valamennyi emelést, ezért egyre nagyobb a zúgolódás – mondta az elnök.

A járművezetők ebben az egyre erősödő bizonytalanságban dolgozták át tisztességgel éjjel, nappal még a karácsonyt is, s vélhetően még jó ideig úgy járnak szolgálatba, hogy nem tudják, béremeléssel is elismeri-e a munkáltató a teljesítményüket. A vezérigazgató szinte bujkál a dolgozók elől – állítja Naszályi, aki szerint ez a bánásmód egyszerűen tisztességtelen a munkavállalókkal szemben. Az EKSZ tapasztalata szerint ez olyan, mintha a városvezetésben bekövetkezett váltás óta a BKV vezetői csak a saját pozíciójuk megtartásával foglalkoznának, s azok sem törődnek a dolgozók jövő évi béremelésével, akiknek ez kötelességük lenne.

Hasonló a helyzet más olyan nagyvárosban is, ahol az önkormányzat élén változás volt – mondta Naszályi. Tatabányán például úgy hírlik, a városi közlekedést mindössze két éve biztosító kft. élén várható személycsere, s ott vélhetően ezért nem foglalkozik senki a dolgozók béremelésével, holott a kollektív szerződés szerint december 15-e volt a határidő az ajánlattételre. Ez a kft. jelenlegi vezetőjének lenne a kötelessége, érthetetlen, hogy mégsem teszi – hangsúlyozza az elnök.

Naszályi Gábor felhívja az illetékesek figyelmét: kockázatos éppen azokkal a dolgozókkal így bánni, akik naponta utasok ezreinek a biztonságáért, sőt életéért felelnek. De az sem biztató, hogy a bértárgyalások elmaradása miatt csalódott legtapasztaltabb járművezetőktől is egyre többször hallani: ha nem lesz béremelés – tette hozzá –, odébbállnak.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6615373644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2020.01.03. 11:07:31

...hát Istenkém! Nem volt rá idejük a nagy pozíció osztogatás, meg illetmény emelés közben.

De tuti sor kerül arra is, ha ezek után maradt még arra is pénz!
süti beállítások módosítása