Veled vagyunk

„Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” – a MASZSZ támogatja a vasárnapi újabb tiltakozó akciót

2018. december 14. - Magyar Szakszervezet

tie_takozunk11.jpgDemonstrációs egyeztető testület alakul, amelynek feladata a „rabszolgatörvénnyel” szembeni szakszervezeti akciók összehangolása lesz – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szombaton személyesen kívánja átadni az államfőnek azt a nyílt levelet, amelyben Áder Jánost arra kérik, küldje vissza megfontolásra a Parlamentnek a munka törvénykönyve módosításáról szóló, szerdán elfogadott előterjesztést.

Szombat délelőtt 11-kor a Sándor-palotához megy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, ahol nyílt levelet kíván Áder Jánosnak átadni. Azt szeretnénk elérni, hogy a köztársasági elnök hallgassa meg a véleményüket, mert azokat csak a munka törvénykönyvének módosítása után tudták elmondani, amelyek döntő részét figyelembe sem vették – mondta a Zoom.hu-nak Kordás László, MASZSZ vezetője. Hozzátette, mindenképpen párbeszédet szeretnének kezdeményezni a köztársasági elnökkel, és bíznak abban, hogy lesz fogadókészség a felkérésre.

A péntek délelőtti szakszervezeti egyeztetésekkel kapcsolatban közölte, a jövő hét elejére felállítják a demonstrációs egyeztető testületet. Ennek a szervezetnek az lenne a feladata, hogy a vidéki akciókat koordinálja, s az országos demonstrációt megszervezze. Ez a grémium már a konföderációk közötti munkát is összehangolná.

A cél, hogy ezek a vidéki megmozdulások már ne szórványosan keletkezzenek, hanem egy irányba tartsanak, s ha döntés születik, akkor az időben és egyszerre történjen. A demonstrációs egyeztető testület egyébként nemcsak a konföderációk között koordinál majd, hanem az azokon kívüli szervezetekkel is tartaná a kapcsolatot. Ilyen például az Audi Hungária Független Szakszervezet, amely már jelezte, hogy csatlakozna, s nem kevés, körülbelül nyolcezer taggal rendelkezik – hangsúlyozta Kordás.

Az elnök elmondta: a MASZSZ csatlakozik a december 16-án délután három órára a „Boldog karácsonyt miniszterelnök úr!” címen meghirdetett tiltakozó akcióhoz is. Ezzel kapcsolatban a tagszervezetek körében szervezik a résztvevőket, s találkozzunk a Hősök terén!

Jelezte emellett, hogy amennyiben a törvény hatályba lép, azonnal az Európai Bizottsághoz fordulnak. Azt kérnék az Európai Szakszervezeti Szövetséggel közösen, hogy a Bizottság vizsgálja felül, a magyar szabályozás összeegyeztethető-e uniós joggal, mert egy irányelv szerint a referencia-keret, tehát a túlmunkával való elszámolási időszak 12 hónapnál nem tarthat tovább, miközben a magyar szabályozás 36 hónapot tartalmaz.

(Fotó: Favics Péter MASZSZ)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3514483868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása