Veled vagyunk

Ami még nem volt: jövő szombaton jön a Tesco-tüntetés

2017. június 27. - Magyar Szakszervezet

tesco1.jpgA budapesti Fogarasi úti Tesco-áruház előtt tüntetnek jövő szombaton az áruházlánc dolgozói a bérek emelése érdekében. Munkalassításra is lehet számítani, és ezért máris a vásárlók elnézését kérik. A demonstráció oka: az alkalmazottak jelentős része becsapva érzi magát, mert aki többet keresett a garantált szakmunkás bérminimumnál, amelynek összege az idén 25 százalékkal nőtt, annak csak pár ezer forintos fizetésemelést ajánlottak

Ilyen sem volt még: jövő szombaton egy Tesco-áruház előtt fognak tüntetni az áruházlánc dolgozói – jelentette be Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke kedden, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten. A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba hozzátette: a demonstráción petíciót adnak át, amelyben jelzik a dolgozók bérekkel kapcsolatos problémáit.

Nem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a hipermarkettel, mert az üzletlánc nem teljesíti a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit – ez már korábban kiderült. Az egyeztetésen a cég vezetői meg sem jelentek, hanem szakértőket küldtek.

De mit is akarnak az érdekképviseltek? A cég alkalmazottainak hetven százaléka fizikai dolgozó, az ő esetükben bruttó 165 ezerre tervezik emelni a bért, a szakszervezetek azonban bruttó kétszázezret szeretnének.

A Tescónál 17 és fél ezren dolgoznak, s januárban a szakmunkás minimálbér emelése 12 és fél ezer embert érintett. Ennyien voltak azok, akik 161 ezer forintnál kevesebbet kerestek (ez ma a kötelező legkisebb fizetés a szakmunkások esetében). Más kérdés, hogy a cégnél már korábban is – az akkor bérmegállapodással szemben – a 129 ezerhez képest 143 ezer volt a grantáét szakmunkás bérminimum. Emiatt viszont most nem a kormány által hangoztatott 25, hanem csak 18 százalékos bérfejlesztés történt a cégnél.

Ezért sokan becsapva értik magukat, miközben a Tesco formálisan eleget tett a béremelési kötelezettségének. Ráadásul azoknak, aki már eddig többet kerestek a garantált bérminimumnál, legfeljebb két-három százalékos fizetésemelést ígértek, amit a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartanak.

Ami tulajdonképpen érthető is, hiszen összecsúsznak a bérek. Vagyis: a régebbi dolgozók, akiknek a fizetése meghaladja a szakmunkás bérminimum összegét, nemigen számíthatnak jövedelmük érzékelhető emelkedésére. Legalábbis úgy vélik, a számukra felkínált átlagosan négyezer forint nem tekinthető érdemi ajánlatnak.

Nagyjából ötezer emberről – pékekről, hentesekről, középvezetőkről stb. – van szó, akik azt szeretnék elérni, hogy az ő bérük is arányosan emelkedjék. Ez az esetükben általában fejenként plusz 30-35 ezer forintot jelentene – szemben a korábbi négyezres ajánlattal.

Nem lehet vitatkozni azzal, hogy ez tényleg méltánytalan. Ráadásul a többi áruházláncnál erre állítólag figyelemmel voltak, de a Tescónál nem. Így fordulhatott elő, hogy az áruházláncnál működő két érdekvédelmi szervezet, a KASZ és a KDFSZ elérkezettnek látta az időt az összefogásra a dolgozók érdekében.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke közölte: már több mint nyolcezer dolgozó támogatta aláírásával a demonstrációt. Sálink József szerint azonban ennyivel nem érik be: ha nincs eredmény, s legkésőbb az ősszel a cég nem hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni, készek a munkabeszüntetésre is.

„A munkavállalók megerősítettek minket abban, hogy jó a kezdeményezés. Ezért úgy döntöttünk, hogy július 8-án Zuglóban, a Fogarasi úti Tesco előtt demonstrálunk. A tüntetés része lesz terveink szerint egy munkalassítás is: a tiltakozók bemennek majd az áruházba, és kocsitologatással tartják fel a forgalmat” – nyilatkozta a Magyar Szakszervezeti Szövetség lapjának, az Érdek és Védelemnek a KASZ alelnöke, Buday Katalin. Mindenkinek felhívja a figyelmét arra, a hogy a munkavállalók érdekében történik az akció, és megkéri a vásárlókat, legyenek velük szolidárisak.

A megmozdulásra vidékről, buszokkal is érkeznek majd dolgozók, s lehetséges, hogy más üzletláncok alkalmazottai is csatlakoznak majd szolidaritásból a tiltakozókhoz. A szakszervezetek különben ötszáz-ezer résztvevőre számítanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8912624427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása