Veled vagyunk

Törvényszegés a BKV-nál: megkárosítják és kihasználják a sofőröket?

2018. június 07. - Magyar Szakszervezet

bkvpo_tlo.jpgMár nemcsak trükköznek, hanem rendszeresen megszegik a törvényi előírásokat is, s anyagilag megkárosítják a járművezetőket a BKV-nál az elvont pihenőnapok és a szabadságok zavaros kiadásával – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Megelégelte az elvont pihenőnapok – a törvényes pihenőnapokon való foglalkoztatás – és a szabadságok kiadása körüli súlyos problémákat a BKV-nál, s több nagyvárosi közlekedési vállalatnál is működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A cégvezetés nem hajlandó érdemben foglalkozni a törvényes pihenőidők biztosításával, ami enyhén szólva is kockázatos – állítja az EKSZ.

Felelőtlenség, sőt meglehetősen kockázatos így kezdeni a nyarat, amikor a szabadságok miatti helyettesítések, valamint a 3-as metró, illetve a 4-es és 6-os villamos pályafelújítási munkálatai miatt jelentős többletteher hárul a járművezetőkre, ezért éppen ebben az időszakban még fontosabb lenne a megfelelő pihenés és az elvont pihenőnapok korrekt kiadása – érvel Naszályi Gábor elnök. A cégvezetés azonban meg sem hallja a szakszervezet aggályait, sőt, nem egyszer elhangzott: a BKV egyetlen fillért sem hajlandó költeni a dolgozók egészségének megőrzésére, a betegségek megelőzésére, netán a rekreációra. Az EKSZ ezért úgy döntött, ha nem születik megnyugtató megoldás az ügyben, a munkaügyi hatósághoz fordulnak.

A szakszervezet már korábban is többször jelezte, hogy a BKV vezetése a pihenőnapok kiadásakor súlyosan visszaél a törvényi lehetőségekkel, miközben az EKSZ konkrét javaslatot is tett ennek rendezésére. Ez pedig nem más, mint emberség, a törvény betartása, vagyis a pihenőnap megfelelő időtartamának a biztosítása.

A cég azzal trükközik, hogy a korábban elvont pihenőket a nyolc óránál jóval rövidebb idejű szolgálati idővel biztosítja – azzal adja vissza –, miközben a korábban elvégzett munka sokkal hosszabb ideig tartott. Ez nemcsak embertelen – mert rövidebb a pihenés, mint a munkavégzés volt –, hanem törvénytelen is, ráadásul a társaság anyagilag is megkárosítja a járművezetőket – állítja a szakszervezeti vezető.

A kompenzációként kiadott pihenőre pótlék járna, s ha több az óraszám, akkor több a pénz is, de amennyiben rövidebb szolgálatra írták ki a szabadnapot, akkor kevesebb a pótlék is. A cégvezetés zömében ez utóbbi megoldást választja, s nem hajlandó teljesíteni az EKSZ követelését, amelynek az a lényege, hogy a cég garantálja, felhagy ezzel a trükkös, egyre inkább törvénysértő módszerrel, hiszen a feltételeket a kollektív szerződésben is rögzítik a felek.

A menedzsment ezzel szemben mindössze annyit ígér szóban, hogy „igyekszik” nem a járművezető számára legkedvezőtlenebb megoldást választani, ám nem garantálja, hogy ez mindig így lesz. Ez a szakszervezet számára elfogadhatatlan.

Az elnök szerint ugyanakkor rendszeres gyakorlat, hogy akár az egy-két napos szabadságokat is a dolgozók megkérdezése és beleegyezése nélkül írják ki. De nem lehet kötelezni a munkavállalókat az elvont pihenőnapon történő munkavégzésre sem – ami szintén bevett gyakorlat a cégnél –, arra a napra csak az érintett járművezető hozzájárulásával lehetne bárkit szolgálatra beosztani Naszályi szerint.

A szakszervezet egyebek között ragaszkodik ahhoz is, hogy kollektív szerződésben rögzítsék: a vezénylés alapján elvont pihenőnapi munkavégzés nem lehet nyolc óránál rövidebb. Elvárás, hogy a munkavégzés hosszúsága ebben az esetben is érje el az átlagos időtartamot.

A BKV-nál már nemcsak trükköznek és visszaélnek a munka törvénykönyve adta lehetőségekkel, hanem még a jogszabályban kötelező elemeket is figyelmen kívül hagyják – jelentette ki Naszályi. A szakszervezet azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a cég mindenki számára biztosítsa a megfelelő munkakörülményeket és a rekreációhoz szükséges feltételeket. Ameddig ez nem teljesül, az EKSZ nem írja alá a kollektív szerződést, amelynek a módosításáról éppen mostanában folynak tárgyalások a társaságnál. Amennyiben nem sikerül záros határidőn belül megnyugtatóan rendezni az ügyet, a szakszervezet a munkaügyi hatósághoz fordul.

(Fotó: zoom.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3814029974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása