Veled vagyunk

Gyomorforgató állapotok a BKV pihenőiben

2018. augusztus 17. - Magyar Szakszervezet

bkvpiheno_1.jpgFutótűzként terjed a BKV-nál egy spontán mozgalom: a járművezetők azokat a felháborítóan méltatlan állapotokat fényképezik le, amelyek között a rövid pihenőjüket kénytelenek tölteni. Könnyíthetnek magukon és étkezhetnek is – ha lenne hozzá gusztusuk. A Fotózz! mozgalom felhívására érkező képek döbbenetes körülményekről árulkodnak.

Hiába csapkodja már az asztalt a felháborodott szakszervezet, a cégvezetés a füle botját sem mozdítja a visszatérő panaszra: embertelen állapotok uralkodnak a BKV végállomásain kialakított több tucatnyi szolgálati pihenőben, egyebek között a 4-6-os villamost és a 3-as metrót pótló buszok végállomásain is. Eldugult, túlcsordult WC-kagylók, gusztustalan kézmosók, mocskos étkezősarkok, undorító szag és végtelenül lehangoló körülmények. Az állítás egyáltalán nem túlzó, a felháborító állapotokat ugyanis újabban fotókkal dokumentálják az embertelen viszonyok közé kényszerített járművezetők, s az esetenként gyomorforgató felvételeket az Egységes Közlekedési Szakszervezet segítségével is eljuttatják az illetékesekhez, hogy – más eszköz híján – ezzel bírják intézkedésre a felelősöket.

A Fotózz! mozgalom az „alulról szerveződés” klasszikus mintája: az elviselhetetlen körülmények közé kényszerített járművezetők indították a Facebookon, s azóta ontják a hiteles bizonyítékokat névvel vagy név nélkül az ott dolgozók. Az említett állapotok nem minden végállomási pihenőre jellemzőek, de egyre több helyről érkezik jelzés – és fénykép is – a vállalhatatlan körülményekről – szögezi le az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor.

A felelősök elsősorban a sofőröket hibáztatják azt hangoztatva, hogy nem rendeltetésszerűen és kulturáltan használják az említett helyiségeket. Használnák, ha lehetne, s nem lenne elviselhetetlen például egy jó ideje eldugult WC vagy mosdó – háborog az elnök. Naszályi szerint azt mégsem lehet elvárni a sofőröktől, hogy két forduló közötti pihenés és evés helyett takarítsanak, szereljenek, s azon munkálkodjanak, hogy megszüntessék a műszaki okok miatt kialakult undorító helyzeteket. A karbantartásra van megfelelő apparátus, amelyet a cégvezetésnek kellene hatékony eszközökkel kényszeríteni a körülmények rendezésére – jelentette ki Naszályi.

Az elnök elrettentő példaként említette a 4-6-os villamospótló végállomásán, például az Oktogonnál uralkodó állapotokat: a pótlás idejére telepített mobil WC-t kívülről nem lehet bezárni, ezért a járókelők is használják, gyakran tényleg nem rendeltetésszerűen. A BKV kártyás beléptető rendszerrel tervezte ezeknek a konténereknek a védelmét, ám a mai napig nem sikerült befejezni a rendszer egyébként hónapokkal ezelőtt megkezdett telepítését.

Az elnök az illetékesek nemtörődömségével magyarázza a 3-as metrót pótló járatok ideiglenesen kialakított végállomására telepített konténeres tartózkodó történetét is: az összesen 10 négyzetméter alapterületű helyiségben volt a WC is, így gyakorlatilag annak az előterében kellett étkezni, pihenni. A szakszervezetnek 10 hónapig kellett könyörögnie, követelnie, sürgetnie a megoldást: egy kizárólag étkezésre használható konténert.

Naszályi szerint a Fotózz! mozgalmat a kényszer szülte, s úgy tűnik, megállíthatatlan, sőt, egyre gyorsabban terjed a sofőröktől indult kezdeményezés, s döbbenetes felvételek érkeznek a pihenők állapotáról. Naszályi szerint azonban fogytán az egyébként is fáradt, túlterhelt, a kánikulában különösen elcsigázott járművezetők türelme. Amennyiben a cégvezetés záros határidőn belül nem intézkedik az embertelen körülmények megszüntetéséről, az EKSZ a munkavédelmi hatósághoz fordul.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8514187203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása