Veled vagyunk

Kordás László: A cafetériáról történő megegyezés belépő a bértárgyalásokhoz

2018. november 06. - Magyar Szakszervezet

korda_s111.jpgKemény bértárgyalásokra számít a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az idén. Az egyeztetések várhatóan hamarosan megkezdődnek, de Kordás László szerint ehhez előbb a cefetéria rendszerének a munkavállalókat durván sújtó átalakításról kellene megegyezni.

A jövő minimálbérről és szakmunkás minimálbérről szóló érdemi egyeztetések megkezdésének feltétele, hogy a kormány tegye világossá, mi történik a cafetériával – nyilatkozta Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke hétfőn a Klubrádióban (a beszélgetést 16 perc hat másodperctől itt hallgathatják meg), kedden pedig az ATV Start című reggeli műsorában. Az elnök hangsúlyozta: a béren kívüli juttatások megadóztatása miatt kemény tárgyalásokra szám

Kordás emlékeztetett rá, hogy korábban a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) hat-nyolc körben is folyt egyeztetés, s most a kettőt kevésnek látja, amelynek oka az is, hogy a munkavállalói oldalnak ugyancsak vannak feltételei: a szociális hozzájárulási adó két százalékos csökkentését jelentette be a kormány, de nem közömbös, hogy ezt már januártól, vagy a többször is hangoztatott júliustól lépik meg, hiszen ez utóbbi esetben a januártól esedékes béremelések teljes összegét saját bevételükből kell fedezniük.

Az ATV-ben az elnök megismételte, hogy a VKF legutóbbi, októberi ülésén a kormányoldal részéről mindezzel kapcsolatban konkrétumok nem hangozta el, legfeljebb homályos utalásokat tettek arra, hogy még változhat a helyzet. Miközben a cafetéria legalább 1,8 millió munkavállalót és húszezer céget érint, s ha a béren kívüli juttatások egyes elemeinek adómentessége megszűnik, az azt jelenti, hogy például a lakhatási vagy az iskolakezdési támogatást több mint nyolcvan százalékos adó és járulék sújtaná.

Mit akarnak a szakszervezetek

Korábban egyébként a hat, a VKF és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk egységesen hívták fel a kormányzat és a közvélemény figyelmét a 2019. évi központi költségvetési törvény, valamint az adótörvények munkavállalókra nézve hátrányos módosítására. E szerint egyetértenek abban, hogy a béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő elfogadott törvények jelentős érdeksérelemmel és nettó jövedelemcsökkenéssel járnak a munkavállalók számára, a többéves bérmegállapodás által elért eredményeket gyengítik, ugyanakkor a központi költségvetésben számottevő bevételt nem eredményeznek.

A béren kívüli juttatások kiemelten fontos gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósulását segítik, így a munkaerő mobilitását, a családok támogatását illetve az öngondoskodás különböző formáit. Ezek megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat.

A szakszervezeti konföderációk ezért határozottan kiállnak a fenti körbe tartozó béren kívüli juttatások megőrzése mellett, és az őszi nemzeti szintű bértárgyalások keretei között a téma napirendre vételét kezdeményezik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Fóruma Monitoring Bizottsága valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, s javasolják egy újabb, több évre szóló, a bérekre és jövedelmekre vonatkozó megállapodás részeként rögzíteni az új kondíciók szerint a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek között.

Mindezzel kapcsolatban Kordás hangsúlyozta: amikor a szakszervezetek egységesen lépnek fel, annak általában eredménye szokott lenne. Arra a kérdésre, akkor miként értelmezi, hogy a kormányoldal külön egyeztetésre hívta a Liga Szakszervezeteket és a Munkástanácsokat – tehát a konföderációk megosztására törekszik –, kijelentette: sikerült a félreértéseket tisztázni. Mészáros Melinda, a Liga elnöke ugyanis elmondta, hogy már korábban megbeszélt találkozóról volt szó, ahol nem született megállapodás, a cafetéria ügyében pedig a konföderációk közös álláspontját képviselték.

A béren kívüli juttatásokrók pedig muszáj egyeztetni, mert e nélkül a bértárgyalások sem kezdődhetnek meg – ismételte meg a MASZSZ elnöke. Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha nem lesz megállapodás, Kordás kijelentette, jöhetnek újabb akciók, s élni fognak a nyomásgyakorlás eszközeivel.

A kedd délután, a cafetéria kapcsán meghirdetett demonstráció kapcsán pedig Kordás elmondta: 1000-1500 résztvevőre számít – vidékről is jönnek emberek –, de ezt tudatosan nem tömegtüntetésnek, hanem figyelemfelhívó rendezvénynek szánják.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr114356281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása