Veled vagyunk

A volánosok kitartanak a kétszámjegyű béremelés mellett

2019. január 04. - Magyar Szakszervezet

vola_nbusz.jpgElfogadhatatlanul kevés a nyolc százalékos minimálbéremelés a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint, mert a kétszámjegyűnél kisebb mértékű emelésnek beláthatatlan következményei lehetnek a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban. A szakszervezetnél nem értik, hogyan hódolhatott be Liga és a Munkástanácsok, hiszen alig néhány napja a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egységesen kétszámjegyű emelést tartottak elfogadhatónak.

A vasutasok után a volánosok is leszögezik: hiába írta alá a napokban két konföderáció a nyolc százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést tartalmazó ajánlatot, az ágazatban nem tartják azt irányadónak, kétszámjegyű emelést követelnek. Vagyis, a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) változatlanul fenntartja a munkáltatói szövetséghez korábban eljuttatott, több szakszervezettel közösen megfogalmazott bérfejlesztési igényét – olvasható a szakszervezet közleményében.

Baranyai Zoltán elnök úgy véli, amennyiben nem lesz megfelelő mértékű béremelés, további elvándorlásra kell számítani, ami még a tavalyinál is kritikusabb helyzetet teremthet az egyébként is létszámhiánnyal küzdő ágazatban. Már 2018-ban is komoly hiány volt a munkaerőpiacon autószerelőből, autóvillamosság szerelőből és autóbuszvezetőből, s a régieket is csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megtartani a szakmában, a tapasztalt kollégák tömegével hagyják el a közlekedési cégeket, mert másutt jobban megfizetik őket.

A Volán-társaságoknál beláthatatlan következményekkel járhat az, ha kétszámjegyűnél alacsonyabb béremelés lesz. Sajnálatos, hogy a megállapodást aláíró konföderációk a nyolc százalék elfogadásával az ágazati tagszervezeteik pozícióját jelentősen gyengítették a helyi bértárgyalásokon. A KKSZ azonban bízik benne, hogy a tulajdonos és a döntéshozók reálisan látják a szakmában meglévő foglakoztatási nehézségeket, s a munkavállalókat negatívan érintő új cafetériaszabályokat is figyelembe véve sikerül elfogadható megállapodást kötni.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5214534814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása