Veled vagyunk

Vajon kinek az érdekeit képviseli a Munkástanácsok elnöke?

2019. január 20. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2019-01-20_12_24_57.jpgPártpolitikai célokat, s nem a munkavállalók érdekeit szolgálják a szombati akciók – ezt nyilatkozta­ Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Egyértelműen a dolgozók helyzetének javításáról szóltak a megmozdulások, s ha valaki mást állít, árt a most formálódó akcióegységnek, s a jogaikért küzdő embereknek – hangsúlyozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint ezzel Palkovics becsapja az általa képviselt munkavállalókat is.

„Pártpolitikai célú akciónak tartom a szombati megmozdulásokat, amelyek nem szolgálják a munkavállalók érdekében megfogalmazott szakszervezeti célokat” – hangsúlyozta a szombati Magyar Hírlapnak nyilatkozva Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke (az egykori Magyar Nemzet által közzétett forón a bal oldalon látható). Hozzátette: „nem várható a társadalom széleskörű támogatottsága egy ilyen akcióhoz, ahol a szakszervezetek, kilépve szerepkörükből és eredeti követeléseikből, a harmatgyenge ellenzékkel összekapaszkodva kormányt óhajtanak buktatni”.

Ezzel durván csúsztat Palkovics Imre, hiszen a munkavállalói érdekszövetségek nem „kapaszkodnak össze” az ellenzéki politikai erőkkel, valóban együttműködnek viszont mindazokkal a civil szervezetekkel és pártokkal, amelyek a dolgozók helyzetének javítása – például a „rabszolgatörvény” visszavonása vagy a sztrájktörvény módosítása – érdekében szólítják utcára az embereket – hangsúlyozza Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Munkástanácsok tavaly a minimálbér 13, a garantált szakmunkás bérminimum 15 százalékos emelését javasolták, és most azt róják fel a MASZSZ-nak, hogy a nyolc-nyolc százalékkal elégedetlenek. Palkovics nem tartja visszásnak, hogy a saját korábbi követelésével szemben kritikátlanul aláírta a bérmegállapodást?

Kordás szerint mellesleg Palkovics is politizál, amikor minősíti a 2010 előtti kormányokat, amelyek szerinte „eladósították az országot, csak a nemzetközi befektetők érdekét harsogták, amely szerintük egy a nemzetével, emellett megtagadták határon túlra szakadt testvéreinket. Most pedig szintén a nemzet érdekei elé akarják helyezni a gazdáik érdekeit a kormány megbuktatásával”.

Amúgy Palkovics volt az, aki 2011 tavaszán tett nyilatkozatában elismerte: 2010 előtt együttműködtek az akkori ellenzékkel a MÁV-nál meghirdetett sztrájkok kapcsán. „Mi keresztény-szociális elkötelezettségű szervezet vagyunk, mindig is a konzervatív erőtérhez tartozónak éreztünk magunkat" – fogalmazott. A Munkástanácsok elnökét ez nyilvánvalóan nem zavarja, miként az sem, hogy a korábbi ellenzéki, ma kormánypárti politikai erőkkel meglehetősen szoros kapcsolatot ápolnak. A MASZSZ viszont nem ideológiák mentén szerveződött – tette hozzá Kordás –, hanem valamennyi tagjának érdekeit képviseli.

Kordás szerint sajnálatos, hogy most Palkovics egyenesen a szakszervezetek megosztására törekszik. Az országos sztrájkból semmi nem lesz – szögezte le a Magyar Hírlapnak. Egy szakszervezeti vezető szájából a MASZSZ-elnök szerint ez elég különösen hangzik, mert inkább az lenne a dolga, hogy kiálljon az általa képviselt dolgozók mellett, s támogasson valamennyi, a munkavállalók helyzetének javítását célzó megmozdulást. Egyébként csak a kormányhoz közeli Századvég jutott arra a következtetésre, hogy a magyarok többsége nem támogatna egy munkabeszüntetést, s nem kér az ellenzéki „színjátékból”.

Csakhogy itt nem „színjáték” folyik, hanem a tét az, hogy a kormányt meghátrálásra kényszeríthetik-e a dolgozókat sújtó törvények visszavonása, illetve módosítása érdekében. A MASZSZ elnöke szerint könnyen méltatlanná válhat a tisztségére az az érdekképviseleti vezető, aki ezt nem látja át, hanem az aktuális hatalomhoz igyekszik igazodni, s a többi szakszervezetben keresi a hibát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4414574268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása