Veled vagyunk

Ezrek tüntettek Brüsszelben – a magyarokért is

2019. március 28. - Magyar Szakszervezet

korda_sbru_sszel.jpgEzrek tüntettek a közlekedési dolgozókért, egyebek között a rugalmas nyugdíjrendszer bevezetéséért, a tisztességes munkakörülményekért, megfelelő bérekért március 27-én Brüsszelben. A tömeg az Európai Bizottság épületéhez vonult, hogy felhívja a figyelmet az ágazatban dolgozók, Európában összesen mintegy ötmillió járművezető súlyos problémájára. A tüntetésen a magyar szakszervezetek képviselői – köztük Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke – is részt vettek.

Európa számos országából összegyűlt többezres tömeg tüntetett tegnap délután Brüsszelben az európai járművezetők – egyebek között a magyarok – munkakörülményeinek javításáért, egységes szabályozásért, méltóbb bánásmódért, s nem utolsósorban megfelelő bérekért – közölte Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) elnöke. A várost órákra megbénító látványos demonstrációval a szervezők az ágazatban dolgozók súlyos problémáira és azok mielőbbi megoldására hívták fel a nemzetközi döntéshozók, az európai parlamenti képviselők és az Európai Bizottság tagjainak figyelmét.

Az eseményt a mintegy 41 ország kétszáz szakszervezetét, összesen ötmillió járművezetőt képviselő Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezete (ETF) szervezte a Fair Transport elnevezésű esélyegyenlőségi kampányának részeként. A karneválnak is beillő zenés, vidám felvonulás komoly üzenetére a transzparensek feliratai – „Ne hagyjatok minket az úton!”, „Egyenlő bánásmódot!”, „Biztonságos munkakörülményeket!” stb. – és az Európai Bizottság épülete közelében tartott beszédek emlékeztettek. A tömegdemonstrációt az Európai Parlament márciusi ülése előtti napra időzítették, amit ma Strasbourgban tartanak.

A demonstráción a magyar KSZOSZ és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közlekedési tagozatának küldöttei, egyebek között a Vasutasok Szakszervezete vezetői, illetve a MASZSZ elnöke, Kordás László is részt vettek. Az ETF ugyanis a kérésükre a közelmúltban bevetette a kiemelt céljai közé az ágazat magyar dolgozóinak a követeléseit, egyebek között a rugalmas nyugdíjrendszer visszaállítását, s azt, hogy végre Magyarország is ismerje el szakmának a járművezetést – emlékeztetett Nemes Gábor.

A KSZOSZ elnöke elmondta, a magyar közlekedésiek megelégelték a kormány halogató taktikáját, ezért kértek nemzetközi segítséget. A hazai szervezet hat pontba foglalta a magyar járművezetők problémáit és követeléseit, amelyeket első körben, még 2016-ban petíció formájában eljuttattak a hazai politikai pártokhoz és az illetékes minisztériumhoz is. Mivel itthon azóta sem sikerült tárgyalóasztalhoz ülni, a követelést a közlekedési szövetség a napokban ismét elküldte az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, Mosóci Lászlónak.

A magyar közlekedésiek olyan mobilitási csomagot szorgalmaznak, amely nem a járművezetők európai piaci kiszorításáról szól, hanem egyenlő feltételeket teremt minden résztvevő számára. Az elnök szerint kizárólag a tisztességes munkakörülmények és a megfelelő bérek állíthatják meg az úgynevezett szociális dömpinget, vagyis azt, hogy Magyarországról is nyugatra meneküljenek munkáért az emberek.

A tegnapi demonstráció kapcsán Nemes Gábor megjegyezte: a brüsszeli tömegtüntetésen bizonyították, hogy vidáman, hangulatosan, látványosan is meg lehet mutatni, mekkora erő van a szakszervezetek oldalán. Ebbe a színes, vidám kavalkádba a hatalmas füstbombák és petárdák is belefértek, a sorfalat álló rendőröknek eszükbe sem jutott azért akár csak igazoltatni is valakit, mert látványos, ám ártalmatlan pirotechnikai eszközöket használt.

(Fotó: Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5114720965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása