MASZSZ nyugdíjastagozata: A szavazatunk nem eladó

A nyugdíjasok megalázónak tartják a rezsiutalványt

2019. augusztus 27. - Magyar Szakszervezet

rezsi.jpgVégtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozata.  Az egyeztetés nélküli, hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra.

Nagyot tévednek a kormánynál azok, akik úgy gondolják, hogy a nyugdíjasokat meg lehet vásárolni az őszi önkormányzati választásokra időzített megalázó, 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal – hangsúlyozza Juhász László. A MASZSZ nyugdíjastagozatának elnöke felhívja a figyelmet: azért, mert valaki idős, még nem ment el az esze. Vagyis, az érintettek pontosan tudják, hogy éppen a szavazatukat készül megszerezni a kormány a jól időzített rezsimorzsával.

Ráadásul a rendszer végtelenül igazságtalan is – állítja –, mert a pénzt azok a kiemelkedő jómódban élők is megkapják, akiknek ez legfeljebb a kerti medencéjük fűtésének egynapos költsége, miközben nagyon sokan végtelen szegénységben, szinte nyomorban élnek. Nekik természetesen minden fillér jól jön, s éppen erre játszik a kormány – véli Juhász. De egyelőre azt egyelőre nem tudni, hogy az utalványt pontosan hogyan használhatják fel azok, akik a bankjukon keresztül csoportos beszedési megbízással egyenlítik ki a közüzemi számláikat. Átgondolatlan, hirtelen kampányötlet az egész – szögezi le az elnök.

A tagozat vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy már nemcsak a bérektől szakadtak le vészesen a nyugdíjak, hanem a nyugdíjak között is egyre nagyobb a szakadék.  Azok, akik most vonulnak vissza, lényegesen több nyugdíjat kapnak, mint az ugyanolyan beosztásból, azonos idő ledolgozása után, de évekkel ezelőtt nyugdíjazott emberek – magyarázza.

Juhász szerint teljesen egyértelmű, hogy a kormány régen magára hagyta az időseket, s nem is szándékozik méltó módon törődni velük. Ha ez ugyanis nem így lenne, akkor már visszaállította volna például, a tíz évvel ezelőtt megszüntetett vegyes – más szóval svájci – indexálási rendszert, amelynek eredményeként most évente átlagosan 250 ezer forinttal több lenne a nyugdíj. Ennyi pénztől fosztja meg a jelenlegi igazságtalan rendszer a nyugdíjasokat – állítja Juhász.

A MASZSZ nyugdíjastagozatának elnöke leszögezi: az idős emberek szavazatát nem lehet megvásárolni. Az érintettek elvárják, hogy a kormány illetékesei a nagy érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve rendezzék a megalázóan alacsony nyugdíjakat. Nem alamizsnát, hanem megérdemelt, méltó nyugdíjat kérünk – összegezte a tagozat elnöke.

(Fotó: 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7115026376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.08.28. 16:57:48

Semmi gondot nem okozhat a csoportos beszedési megbízással bankon keresztül fizetőknek, hiszen ez az utalvány a kormányrendelet szerint "készpénz-helyettesítő papíralapú fizetési eszköz", azaz eladható bárkinek és fizethet ki vele bárki áram és gázszámlát.
Majd aki banki átutalásos, az eladja egy neki segítő haverjának, vagy gyerekének- unokájának.

Amúgy ez az utalvány a szolgáltatóknál válik pénzzé, amikor azok lekönyvelik lakossági befizetésnek. Így az állam velük fizetteti meg a hatalmas nyereségükből ezeknek az utalványoknak az ellenértékét. Erre céloztak, amikor a gazdaság jó teljesítésével magyarázták az adományt.
Hiszen az állami fix tarifák miatt akkor se csökkentek a rezsiárak, amikor a világpiacon csökkentek az árak.