Veled vagyunk

Rabszolgatörvény: útlezárás biztosan lesz, de más akciók is jöhetnek még

2018. december 10. - Magyar Szakszervezet

korda_satv111.jpgAmennyiben az országgyűlés a munka törvénykönyvének tervezetét megszavazza, mindazok nevét nyilvánosságra hozzák, akik igennel voksoltak, s valamennyi Fidesz-irodánál megjelennek, hogy szembesítsék a kormánypárti képviselőket döntésük várható következményeivel – közölte Kordás. Vagyis azzal: megint jöhet a hatnapos munkahét.

Valamennyi résztvevőnek köszönetét fejezte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök, aki megjelent a munka törvénykönyve módosítása miatt – amely szerint évi négy száz óra is lehetne a túlmunka – meghirdetett szombati tüntetésen. Kordás László az ATV Start című műsorában hétfő reggel azt mondta, szerinte akár nyolc-tízezren is lehettek, s mindenképpen ez az utóbb időszak legnagyobb szakszervezeti megmozdulása. Úgy gondolja azonban, lehettek volna többen is, de egyes munkáltatók szombatra rendkívüli műszakot rendeltek el, buszos vállalkozások pedig kijelentették: ádventi kirándulásra van szabad kapacitásuk, a demonstrációra viszont inkább nem vállalnának fuvart, mert félnek a kormányzati retorzióktól.

A MASZSZ-elnök örül annak, hogy az ellenzék is képviseltette magát a tüntetésen, de sok múlik azon, mi történik a parlamentben. A történetnek ugyanis még nincs vége – hangsúlyozta –, mert a törvény végszavazása szerdán lesz, és maga mindenképpen ott lesz a Kossuth téren, s reméli, hogy mások is követik. Ezzel arra szeretné figyelmeztetni a képviselőket, hogy a „rabszolgatörvényt” ne fogadják el. Ha ezt mégis megteszik, a tiltakozó akciókat folytatják.

Már hétfőn Győrött és Pécsett újabb félpályás útlezárások lesznek, s hasonlóra készülnek Szolnokon, illetve más helyeken is, de egyelőre várják a rendőrségi határozatot – közölte Kordás. További részletekről azonban egyelőre nem kívánt beszélni, mert a konföderáció elnökségének kell döntést hoznia, de ha a javaslat átmegy a parlamenten, határozottabb fellépést sem tart kizártnak. Az érdekvédő így akár az országos sztrájkfelhívást sem véli elképzelhetetlennek, ha úgy látják, hogy a kormányra más módon nem gyakorolhatnak kellő nyomást.

Amennyiben az országgyűlés a tervezetet megszavazza, mindazok nevét nyilvánosságra hozzák, akik igennel voksoltak, s valamennyi Fidesz-irodánál megjelennek, hogy szembesítsék a kormánypárti képviselőket döntésük várható következményeivel – közölte Kordás. Vagyis: megint jöhet a hatnapos munkahét, s bár erről most nem beszélt, ha a hároméves munkaidőkerettel a cégek „ügyesen” gazdálkodnak, még túlóradíjat sem kell fizetni, mert a plusz munkában töltött időt kiadhatják a harmadik esztendőben is szabadnapként.

Felhívta ugyanakkor a munkavállalók figyelmét, jelezzék majd, ha valahol a cégek élni kívánnak a négyszáz órás túlmunka lehetőségével. A MASZSZ-elnök kéri az embereket, amennyiben még nem tették meg, hozzanak létre helyre szakszervezetet, és akadályozzák meg a törvény alkalmazását. Ehhez a konföderáció minden segítséget megad, és senkit nem hagy magára – emelte ki Kordás.

Elhatározott cél ugyanis, hogy – minden más lehetséges akciótól függetlenül – valamennyi munkahelyen megakadályozzák a törvény alkalmazását, vagyis az emberek vég nélküli kizsákmányolását. Már korábban bejelentették, hogy ennek érdekében helyi akciókra – akár egyes telephelyek blokádjára – is sor kerülhet.

Kordás a beszélgetés során emlékeztetett arra, hogy a munka törvénykönyve módosítására egyéni képviselői indítványt terjesztettek be, megkerülve ezzel a kötelező egyeztetési kötelezettséget. Azt pedig a műsorvezető kérdésére határozottan vitatta, hogy miközben a szocialisták egymillió munkahelyet szüntettek meg, a kormány 2010 óta nyolcszázezer munkahelyet teremtett volna. Ezzel szemben az igazság szerinte az, hogy félmillió ember külföldön talált munkát, kétszázezer főt pedig a közfoglalkozás keretében helyeztek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2114467864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2018.12.11. 09:43:05

@blah:

Figyusz!

A vasárnapi kötelező zárva tartásról mi a véleményed?

Fülig José 2018.12.11. 09:52:31

@blah: több lesz az, meglásd... még szerencse, hogy a cigánykirály nem átallotta farizeus arccal belehazudni a többi semmirekellő politikus pofájkába, hogy "Magyarországon nem hallgattatjuk el azt, aki nem ért egyet velünk.."
aha
csak idevezénylik ezt a sok szerencsétlen közmunkás aluliskolázott agyhalottat, a jamesbondot meg a lofaszt 0-24 - ben ugatni meg szemtelenkedni.

@midnightcoder2: "az eszkimók és a fókák aránya dönti el a dolgozók sorsát"
ja, de ne feledd: gyorsan megváltozik a helyzet, ha a cigánynak színt kell vallani és mondjuk hivatalosan is ki kell nyaljuk a cáratyuska seggét... akkor mindenki fogja a motyóját és takarodik, további 50 év kommunizmus köszi, de nem kell... oszt akkor?
itt marad a multi, mert a munkaerő igen olcsó lesz, a tajparaszt, nyelvet nem beszélő, ostoba fidfeSSes meg dolgozhat ami belefér...ingyen. de nem értik...

2018.12.11. 10:03:46

Megnézném azért hogy ha valahol a főnök azt mondja hogy túlórázni kell és a közelben nincs másik munkahely hogy meri mondani a dolgozó hogy nem megy.
Erre az agyatlan fideszes söpredék politikusok nem gondolnak.

Remélem a sok agyatlan fideszessel kezdik meg a túlórákat. És majd három év után megkapják a pénzüket. Dolgozzatok és ne a családoddal legyél.
Tapsikoljatok a cigány fáraónak.
Mellesleg a ballibes szemétládákat is befoghatják túlórázni hogy ők is jól érezzék magukat.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2018.12.11. 10:07:59

@ulpius66: az diktatúra, az állam ne avatkozzon bele, hogy egy cég mikor dolgoztatja az embereit.

Legalábbis én így emlékszem, anno ez volt a ballib/indexes mantra a vasárnapi boltbezárás ellen, ami majdnem olyan rettenetes volt, mint a holokauszt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 10:11:00

Hibát követnek el a szkszervezetek, hogy beállnak a ballib kampányba.

ulpius66 2018.12.11. 10:13:36

Kordás László

"Budapesten született 1969. november 28-án. Szülei a 43-as Állami Építőipari Vállalatnál dolgoztak, édesapja géplakatosként, édesanyja raktárosként. Nagyon korán félárva lett: két és fél évesen elvesztette édesanyját, s alig húszévesen édesapját is.
Az általános iskola után a Csonka János Ipari Szakiskolában karosszérialakatos-hegesztő bizonyítványt szerzett. A tanműhely kiváló tanulója versenyeken elsőben második, majd másodikban első helyezést ért el. Másfél éves katonáskodás után dolgozók gimnáziumában tanult tovább, 1995-ben érettségizett. 1997 és 1999 között humánpolitikai menedzser-képzésen vett részt. 2008-ban a győri Széchenyi István Egyetem vállalkozásmenedzsment szakon szerzett közgazdász diplomát, két évvel később ezt közigazgatási alap- majd szakvizsgával egészítette ki. Közben középfokú angol nyelvvizsgát is abszolvált.

Első munkahelye az Ikarus Karosszéria és Járműgyár volt, itt ismerkedett a szakmával ipari tanulóként is. 1994-től négy évig a NABI Észak-amerikai Járműipari Rt.-nél dolgozott. 1998-ban főállású szakszervezeti tisztségviselő lett, pályázat útján került a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség titkári székébe. 2002-2004 között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöki tisztét töltötte be. 2004-ben nevezték ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkárává. 2007-től két éven át a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatói tanácsadójaként koordinálta a Társadalmi Párbeszéd Központ létrehozását és működését. Ezt a munkát 2009 és 2011 között a hivatal főigazgató-helyetteseként is folytatta, miközben vezetésével dolgozták ki a Jogpont hálózat szakmai koncepcióját. 2012 óta tanácsadóként vesz részt több alapítvány munkájában. Tagja egyebek mellett a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Két és fél éve főtitkárként irányítja a Közmunkás Szakszervezetet."

Na, még egy őskomcsi kövület!

Bár azt el kell ismerni a ballibsi kormányok alatt szép karriert futott be!

Mondjuk dolgozni, azt egy percet sem dolgozott!!!!!!!

Fülig José 2018.12.11. 10:18:31

@wmiki: és ez hogy jön ide, te szerencsétlen idióta? nem érted mi, hogy a túlóra KÖTELEZŐ, de kifizetni MAJD kell.... he?
te nyilván szívesen dolgozol a szalag melett 10-12 órát egy nap (mondjuk ennyi aggyal ez is ÓRIÁSI lehetőség..), az asszony is örül mer addig se a kocsmakilincset fényezed, de én nem akarok. nem is fogok. sokan mások sem, uh. neked kell, öcsi, meg a szektatársaknak... sok sikert!
ui
nem gáz, hogy kőostoba vagy de belepofázol mindenbe, a másik hígagyúval együtt? nem, mi? te igazi orbánmagyar, te...

ulpius66 2018.12.11. 10:18:37

@Tiktak58: "Megnézném azért hogy ha valahol a főnök azt mondja hogy túlórázni kell és a közelben nincs másik munkahely hogy meri mondani a dolgozó hogy nem megy."

Tiki-taki!

Könyörgöm, csak egy, egyetlen egy példát hozzál már erre, hogy a multi felmondott,mert a szegény melós nem maradt benn túlórázni avagy nem fizette ki az adott hónapban a túlórát.

Előre is köszike!

ulpius66 2018.12.11. 10:20:18

@Fülig José:

Félig Hozé!

Aztán te eddig ugyan hol "dolgoztál" hogy ennyire tisztában vagy a szalagmunkával?

Fülig José 2018.12.11. 10:23:33

@ulpius66: ugye nem sértődsz meg troll, ha nem veszlek komolyan és nem válaszolok? tudom, hogy nálatok, fideSSéknél mindig van lejjebb, a cigánycár is minden n ap alul tudja múlni önmagát (is). de a mélységi rekordot jelenleg te tartod. ennél eggyel kevesebb agysejttel kamionbelső lennél. szevasz.

ulpius66 2018.12.11. 10:26:47

@Fülig José:

Félig Hozé!

Köszönöm megtisztelő válaszod!

Nem csalódtam benned!

Biztos voltam benne, hogy valami nyugdíj-járadék csaló munkahelyed volt, és zsebbe kaptad a fizut.... persze jó nagy pofád lesz, amikor majd nyugdíjat nem fogsz kapni!
(persze az se lepne meg, ha segélyen élő panelproli lennél, esetleg roki....)

ulpius66 2018.12.11. 10:35:24

Egyebekben meg az EU Irányelv erre vonatkozó része tartalmazza, hogy túlórával együtt a heti munkaidő nem lehet több 48 óránál.

Ennyi.
(a magyar szabályozás, amely felemelte az évi 250 túlórát 400 órára, mint maximumra, még mindig kevesebb, mint az EU Irányelvben leírtak, így az EU Bírósága jól elkaszálná a szakszervezeteket, ha oda fjordulnának....)

ulpius66 2018.12.11. 10:42:54

Ha Orbán jól ki akarna baszni a szakszervezetekkel, akkor egy az egyben átvenné az EU Irányelvben leírt szabályozást, mert az sokkal szarabb lenne a melósnak, és a szakszervezetek mehetnének Brüsszelbe tüntetni, hogy az EU hogyan hozhatott ilyen szabályokat.....

N. Barbie 2018.12.11. 11:06:39

Kivancsi vagyok, hogy ezen torveny megszavazasa utan, mert a fidesz megszavazza maganak termeszetesen, na, hogy utana is jonnek-e majd a szokasos fidesznyikek a szokasos dumajukkal, hogy "jaj ezek a szemet ballibek a multiknak eladtak a szegeny dolgozokat, kulfoldi erdekekeket kepviselnek blablabla".
Most, hogy egy bevallottan a multik altal tollbamondott torvenyt fog megszavazni a fidesz, nagyon varoom, hogy lesz-e meg pofajuk ezzel a dumaval jonni a fidesznyikeknek.
Felreertes ne essek, igaz a fideszes duma, csak miutan mar a szektajuk is megszavaz egy ilyen torvenyt, erdekel, hangoztatjak tovabbra is vagy lesza legalabb annyi becsulet bennuk, hogy onnantol elmarad majd ez a mantra.
Na nem mintha ez a torveny lenne az elso, ami bizonyitja, hogy a fidesz nem gyoz benyalni a multiknak, csak ez a napnal is vilagosabban mutatja meg ezt a tenyt.

Ma Baker 2018.12.11. 11:11:52

@röf: "Az a nagybüdös helyzet, hogy ideje már a szakszervezeteknek villantani valamit.
Ugyanis lassan kikerültek a köztudatból, és a mezei átlagparaszt azt is megkérdőjelezi, egyáltalán szükség van-e rájuk.
Na most végre ugorhatnak valamire"

Az a rossz hírem, hogy a szakszervezetek vezető többségében őskommunista maradékok. Ebből adódóan csak akkor ugranak, ha a jobboldal csinál valamit. Például amikor az első Orbán kormány 20 ezerről 40 ezerre emelte a minimálbért, azonnal ugrott az MSZOSZ, hogy "Hogy képzelik ezt?!". Károly bácsi pörgött is a sírjában.

Szóval onnantól kezdve gyakorlatilag hiteltelenné vált a hazai szakszervezeti szféra.

daniel.g 2018.12.11. 11:38:25

Érdekes. Nem egy embertől hallottam már a kötelező túlóra kifejezést, annak ellenére hogy a túlóra nem kötelező.

Érdekes, hogy bocsátottak már el embert, mert a heti 40 órás szerződése ellenére nem maradt heti 6*10 órát. Ez nem is olyan rég, egy Budapesti élelmiszer üzemben történt. De csomó példát lehetne találni az elcsalt és be nem jelentett túlórákra, szabadnapokra a Veszprém környéki gyárakban is. Persze ezzel hivatalosan senki se foglalkozik. Nem akarjuk elüldözni őket

nemecsekerno_007 2018.12.11. 11:43:44

@blah: Esetleg cinikus amit írtam, de ettől függetlenül igaz. Akinek valami baja van, de nem változtat annak nem fáj még eléggé...

Egyébként épp itt az index-en volt egy felmérés, hogy a magyar lakosság mennyire türelmes és mennyire kockázatvállaló. Nagyjából ez a sikeresség kulcsa:

index.hu/gazdasag/defacto/2018/11/14/a_magyar_tucsok_es_a_sved_hangya/

Homyak 2018.12.11. 12:01:27

Olvasva egyes hozzászólásokat (birca meg társai), elgondolkodok azon, hogy ha Orbán a tányérjukba szarna és követelné, hogy egyék meg, akkor is csak ballibsizni tudnának?

Értem én, hogy elköteleződtek egy oldal felé, de hogy ennyire ne legyen valakinek kritikája..

Homyak 2018.12.11. 12:03:10

@maxval balcán bircaman:

"Hibát követnek el a szkszervezetek, hogy beállnak a ballib kampányba"

Az nem zavar, hogy a komplett ellenzék kiállt a törvény ellen (nem csak a "ballibek", hanem a Jobbik is). Ha meg neked ez is tetszik, akkor mi a francért nem költözöl haza túlórázni?

jajdehülyevagyok 2018.12.11. 12:04:04

Olyan ez már mint a fociultrák működése. Minél nagyobb balhé, a lényeg meg nem számít.

Homyak 2018.12.11. 12:05:48

@ulpius66:

"A vasárnapi kötelező zárva tartásról mi a véleményed? "

Az övé nem tudom, hogy micsoda, de elmondom az enyémet:
Tudtommal az nem túlóra, hanem emelt bérért való munkanap, melynek azért a szerényebb keresetűek örülnek. Anno diákmunkában dolgoztam tudakozós diszpécserként, és akkor szinte versengtünk a pirosbetűs napokért, mert azok duplaórabéres napok voltak, és örültünk annak a kis többletnek.

N. Barbie 2018.12.11. 12:08:50

Egyebkent nagyon latszik, hogy a fideszes politikus "urak" az elmult evekben olyan gazdagga tettek magukat, a csaladjukat, barataikat, szomszedaikat, annyira elszakadtak a valosagtol, hogy nem maradt senki, gyarban, futoszalag mellett dolgozo ismeros, aki elmagyarazna nekik, hogy ez a " a dolgozonak is bele kell egyezni a tuloraba" alszent duma (el ne felejtsuk, hogy ez a kikotes is csak az ellenzek nyomasara kerult a torvenytervezetbe, az eredetibe nem volt benne!!!) hogyan is nezne ki a valosagban: Jozsikam, be kene jonnod meg 1 muszakra a heten a szabadnapod rovasara, ha nem tetszik, akkor tobbet nem kell bejonnod, talalni fogunk idokot, hogy kirugjunk.
Mert ne legyen senkinek illuzioja, a valosagban ennyi valasztasa lehet a gyarakban, multiknal stb. dolgozo melosnak, nyugodtan meg lehet kerdezni erintett rokont, ismerost.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 12:16:18

@Homyak:

Itt 360 óra a maximum túlóra évek óta. De Angliában meg 408 óra. Ehhez mit szólsz?

A Jobbik pedig manapság már a ballibekhez húzó szatelitpárt.

Homyak 2018.12.11. 12:27:35

@maxval balcán bircaman:

"Itt 360 óra a maximum túlóra évek óta. De Angliában meg 408 óra. Ehhez mit szólsz?

A Jobbik pedig manapság már a ballibekhez húzó szatelitpárt."

Sehol nem találok olyan infót, miszerint ez Angliában így lenne. Forrás? Bulgária forrás?

A múlt héten meg azt mondtad, hogy soha nem mondtad, hogy a Jobbik ballib lenne. Össze-vissza beszélsz már megint.

Magentax 2018.12.11. 12:36:01

@Homyak: A hazaáruló hülyegyerek szerint a jobb is bal.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 12:40:18

@Homyak:

Nem ballib a Jobbik, nem is lehet az, hiszen nem vallja magát baloldalinak. De kb. a középső Fidesz szövegét nyomja, amit ma is a "Fideszből kiábrándult" kategória. Olyan Lukácsi, Mellár, Jeszenszky vonal.

Indriq 2018.12.11. 13:20:36

"Orbán a szakszervezeti tiltakozásokkal kapcsolatban közölte: figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. "

A nép egyszerű fia már azt is tudja, hogy a nép téved... Sztálin, Rákosi és Kádár fia végre meglépte az utolsó lépést a mindentudás felé :)

Indriq 2018.12.11. 13:22:45

@balcán maxval bircaman: lol....

"Nem ballib a Jobbik, nem is lehet az, hiszen nem vallja magát baloldalinak."

nem attól lesz valaki az ami, mert annak vallja magát....
tőled ha megkérdezik, embernek fogod vallani magad, de olyan távol vagy tőle, mint Makó Jeruzsálemtől.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 13:29:00

@Indriq:

Ballib csak akkor lehet valaki, ha baloldalinak hazudja magát. A Jobbik esetében ez nem áll fenn.

Netuddki. 2018.12.11. 13:48:29

Minek várni a rendőrségre? Szombaton már bebizonyították, hogy magasról tesznek a törvényekre. Az előre lefoglalt Kossuth téren hazugságra hivatkozva megtiltották a tüntetést.

konrada 2018.12.11. 13:55:01

...azért olyan jó lenne elolvasni olyasvalaki beírását is - akit most rákényszerítenek az éves 250 hivatalosan elszámolt túlórára - hogyan fog majd sz.pni a 400 hivatalosan elszámolttal.

...de még ilyent nem olvastam, csak olyanokét, akik tudják előre mi lesz majd velük: olyanokkal, akiket eddig vagy soha egy perc hivatalosan elszámolt túlórára nem kényszerítették, vagy el sem számolták nekik, vagy zsebe kaptak.
...szóval azt már tudjuk, őket ez a saját munkahelyükön, saját élethelyzetükben milyen drasztikusan érinti.

...most már azért olyanok beírása is jó volna, akik az eddigi hivatalos 250 túlórára kötelezettek kategória, mi az, amiért akkorát fognak majd szívni.

(A 3 éves keret az baromság! Ahol ezt írják be a kollektívbe, ott picsán kell rúgni az üzemi tanácsot, a szakszervezetet, mert azok tényleg naplopásért kapnak pénzt.)

konrada 2018.12.11. 14:01:16

@Indriq:
jaja, a nép! ...mind a kétezer...
...mert valóban, lesznek olyan folyamatos munkarendben dolgozók több tízezren, de akár százezres nagyságban is, aki valóban sz.pni fog.
...de tán nem véletlen, hogy alig voltak az óriás-tüntetésen: akiket valóban rosszul érintene azok kevesen vannak, a többiek meg tudják, nem rájuk vonatkozik, így csak azok mentek ki, akik mindig is kint vannak az ilyen tiltakozásokon...

dunántúli gyerek 2018.12.11. 14:14:30

Orban maga szolalt meg az ugyben. Azaz meg kevesebben lesztek mint legutobb.

N. Barbie 2018.12.11. 15:11:26

@balcán maxval bircaman: "Nem ballib a Jobbik, nem is lehet az, hiszen nem vallja magát baloldalinak. De kb. a középső Fidesz szövegét nyomja, amit ma is a "Fideszből kiábrándult" kategória. Olyan Lukácsi, Mellár, Jeszenszky vonal. "

Igazan szanalmas ezt a vagdalkozast egy fidesznyiktol olvasni, akinek a szektaja egyetlen egy un. kemenyebb jobboldali, vagy nemzeti temat sem tudott maga kitalalni, mindet az utolso szalig a Jobbik-tol lopta.
Hat igen, ilyen az, amikor a nemzetiseg nem szivbol jon, csak a dumabol, igy nyilvan ehhez kapcsolodo otleteket sem tudnak maguktol kitalalni.

N. Barbie 2018.12.11. 15:14:26

@konrada: "...azért olyan jó lenne elolvasni olyasvalaki beírását is - akit most rákényszerítenek az éves 250 hivatalosan elszámolt túlórára - hogyan fog majd sz.pni a 400 hivatalosan elszámolttal."

Ja, hogy a torveny elfogadasa elotti napon egy szektas teszi fel ezt a kerdest egy blogon, aranyos. Talan nem a kormanynak kellett volna ezt megtenni, az otlet felmerulesevel egy idoben, egyeztetni az erintettekkel, meghallgatni oket es ugy megalkotni a torvenymodositot veletlenul?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 15:15:55

@N. Barbie:

A Jobbik kezdetben nyilas volt - hülyeségeket beszéltek, de legalább koherensen.

Ma meg maguk se tudják mit akarnak: délelőtt turult nevelnének, délután homokbárt avatni. A 2 esemény közt meg zsidóznak délben. A fene érti őket. De ez legyen az ő bajuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 15:20:57

@Netuddki.:

Még szerencse, hogy 50 darab Soros-ultra bement a térre. Kicsit nézelődtek kibe kösseenek bele, de nem akadt senki, így hazamentek drogozni. Közben azért egy MSZP-s kamuszervezetis sikeres megbotlott saját magában.

Homyak 2018.12.11. 15:21:36

@maxval balcán bircaman:

Csudaszép maszlagot nyomsz le megint. Kb ez olyan, mintha azt mondanám, hogy ha balról nézem akkor jobb, ha jobbról akkor bal.
Akkor én meg kifejtem neked, hogy a fidesz a legballibsibb párt, mert kezdetben liberális párt volt, most meg tele van az egykori mszmpben nevelkedett pártkatonákkal.
Na erre varrjál gombot.

N. Barbie 2018.12.11. 15:22:16

@maxval balcán bircaman: A szektad kezdetben meg a legvadabb szellib volt. Es?
A tobbi csak a szanalmas semmitmondo vadaskodas, ja, meg egy kis burkolt buzizas is belefert, pont, mint a vajdad szokta a parlamentben, mikor nincs erdemi mondanivaloja. Jellemzo.

dunántúli gyerek 2018.12.11. 15:22:21

@N. Barbie: meghallgattak oket, modositottak, onkentes a tulora

egyeb kerdes maradt?

dunántúli gyerek 2018.12.11. 15:24:15

@N. Barbie: kezdetben nem is nyert a fidesz

Aztan a nep melle allt s csoda tortent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 15:24:32

@Homyak:

A Fidesz ballib párt volt a 90-es évek közepéig, ez tény.

A Fidesz volt a leginkább mentes az MSZMP-tagoktól, mert eleve tiltotta az alapszabály az MSZMP-tagok belépését. Azaz ebben tévedsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 15:25:42

@N. Barbie:

S ez engem miért kell, hogy érdekeljen? Nem vagyok Fidesz-tag 1995 óta. S előtte se voltam soha aktív.

Homyak 2018.12.11. 15:31:37

@maxval balcán bircaman:

"A Fidesz volt a leginkább mentes az MSZMP-tagoktól, mert eleve tiltotta az alapszabály az MSZMP-tagok belépését. Azaz ebben tévedsz"

Komolyan mondom, áruld már el, hogy miért kommentál politikai cikkeket egy olyan ember, mint te, aki nem ért hozzá? Kik a forrásaid? Áruld már el! Látszik hogy nem itt élsz, mert közöd sincs az itthoni helyzethez.

Tessék, egykori mszmp-sek a fideszben:

www.sokkaljobb.hu/content/fidesz-mszmp-tagjai

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 15:44:20

@Homyak:

A felsoroltak egy része nem volt soha Fidesz-tag. Más rész nem volt MSZMP-tag. A harmadik rész méeg mezei MSZMP-tag és csak a 90-es végén lett Fidesz-tag.

Szóval forrásod komolytalan.

Homyak 2018.12.11. 16:10:00

@balcán maxval bircaman:

Szánalmas vagy, remélem azt tudod. Gyenge visszatámadás. Csak néhány példa:
Mikola a Hazafias Népfron tagja volt. Pozsgairól kár vitatkozni. Kövér mszmp-s majd Soros ösztöndíjas. Martonyi olyan ügyes volt, hogy 1988-ban lépett be az mszmpbe. Szűrös Mátyásról ne is beszéljünk.
Ha valamiben nagyon mellélőttél legalább ne vergődj, hanem fogadd méltósággal.

N. Barbie 2018.12.11. 16:15:40

@maxval balcán bircaman: "mert eleve tiltotta az alapszabály az MSZMP-tagok belépését"

Hat ezen hangosan felrohogtem, annyira szanalmas. :D A lopast meg nem valami part alapszabaly tiltja, hanem a bunteto torvenykonyv, nameg a Biblia is, ha mar akkora keresztenyek is.
Aztan megse erdekli oket egyik se, akkor biztos valami alapszabalyt vennenek komolyan, jo vicc. :))

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:15:41

@Homyak:

Kövér sose volt MSZMP-tag. Ha az lett volna, nem lehetett volna Fidesz-alapító.

Szűrös, Pozsgay sose voltak Fidesz-tagok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:16:35

@Homyak:

Martonyi a 90-es évek végén lett fideszes, s sose volt a vezetői kör része.

Homyak 2018.12.11. 16:20:42

@balcán maxval bircaman:

Tessék, idézek Kövér életéből:
"1986. február-szeptember között az Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának segédmunkatársa volt"

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:26:36

@N. Barbie:

Akkoriban mindenki előtt nevetségesek lettek volna, ha ezt nem tartották volna be. Volt Fideszhez közeli ember, aki e miatt a szabély miatt nem tudott belépni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:33:25

@Homyak:

MSZMP-tag nem volt, ez volt a vitatéma.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:36:16

@Homyak:

"Mikola a Hazafias Népfron tagja volt."

Azaz nem volt MSZMP-tag, ezt akarod mondani ezzel, nem?

Homyak 2018.12.11. 16:45:16

@balcán maxval bircaman:

"Mikola a Hazafias Népfron tagja volt."

Azaz nem volt MSZMP-tag, ezt akarod mondani ezzel, nem? "
"MSZMP-tag nem volt, ez volt a vitatéma. "

Most komolyan: te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak azért is véded a védhetetlent?
Kövér márpedig mszmp tag volt (ahogy az apja is):
civilhetes.net/amikor-a-komcsik-komcsiznak

Tudod mi az a Hazafias népfront???

hu.wikipedia.org/wiki/Hazafias_N%C3%A9pfront

Olyan vagy, mint a durcás kisgyerek, aki nem képes elviselni, ha nincs igaza, és próbál képtelenebbnél képtelenebb hülyeségeket mondogatni.

N. Barbie 2018.12.11. 16:47:05

@balcán maxval bircaman: "Akkoriban mindenki előtt nevetségesek lettek volna, ha ezt nem tartották volna be"

Es meseld mar el, hogy meg ha akartak is volna (de nem), ugyan hogy tudtak volna megakadalyozni kommunistak, besugok stb. belepeset ugynoklistak hianyaban? Kizarolag bemondasra hagyatkozhattak, az meg azert valljuk be nem tul megbizhato.

Homyak 2018.12.11. 16:48:01

@dunántúli gyerek:
"hat ezzel beegtel baromka"

De kedves vagy! Ha már ilyen szépen megszólítottál, akkor megkérdezem: mivel is?
Mert eddig csak az történt, ami eddig is: birka vergődik..

De ha van értelmes hozzáfűzni valód, akkor szívesen elolvasom, de ez elég kevés magyarázata véleményednek, ez nem jött át :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:51:56

@Homyak:

Sose mondtam, hogy a Fidesz alapszabálya tiltotta MSZMP-tagok gyerekeinek belépését, azaz ne csúsztass.

A HNF egy kamuszervezet volt, maradvány a volt, megszűnt ellenzéki pártokból. Szerepe a választások szervezése volt. Pozsgay alatt lett valamiféle kulturális szerepe is, rajta keresztül kereste a kapcsolatot az MSZMP reformista része az MDF-fel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:54:17

@Homyak:

Rossz hírem van számodra egyébként. 22-23 éves voltam a rendszerváltozáskor, azaz személyes emlékeim is vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 16:55:16

@N. Barbie:

Nem besúgokról szólt a vita, hanem párttagokról. Besúgó biztos volt a Fideszben, minden ellenzéki pártban voltak.

dunántúli gyerek 2018.12.11. 17:02:57

@Homyak: Nem, Birka jol mondja, te meg hazudsz.

Pozsgay Szuros sosem voltak Fidesz tagok, a tobbiek akik meg fidesz tagok a listan azok a legrosszabb esetben gyalogok voltak az MSZPben, vagy azok se.

Ennyit a listarol.

Kulonben is a posztkommer ballibek terjesztik ezt a kamu-listat, ami kulon pikans.

N. Barbie 2018.12.11. 17:12:23

@maxval balcán bircaman: Es honnan tudtak, hogy ki volt parttag? A nyilvanvalo, eloterben levo vezetokon kivul az alacsonyabb tisztsegu komcsikrol? Szabad hozzaferesuk volt az MSZMP parttag listahoz, vagy mi?
Nyilvan nem volt. Igy marad az, amit mondtam, bemondasra kellett elhinniuk, ha egyaltalan erdekelte oket. Azota viszont szamos fideszesrol kiderult, hogy komcsi volt, hanyat is rugtak ki? Varj, hadd gondolkodjak a hosszu listan, ugy nullat.

N. Barbie 2018.12.11. 17:14:39

@dunántúli gyerek: Nyilvan, minden a fideszt kellemetlenul erinto lista az alapbol kamu. De a Soros lista az meg nyilvan nem, amire annyival fel lehet kerulni, hogy nem a fidesz szekeret tolod. :DD

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 17:19:49

@N. Barbie:

Gondolod, az MSZMP nem csapott volna le azonnal az esetleges hazugságra?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.11. 17:20:24

@N. Barbie:

"Azota viszont szamos fideszesrol kiderult, hogy komcsi volt, hanyat is rugtak ki?"

Senkiről se "derült" ki.

N. Barbie 2018.12.11. 17:24:48

@balcán maxval bircaman: Az eppen szethullo MSZMP nem csapott volna le a volt tagjaira, akiket meg akkor is vedett? Hat nem.
Miert, a mai mszp, az mszmp jogutodja ki szokott allni, hogy xy a fideszbol vagy akarmelyik partbol amugy kommunista volt? Dehogy szokott. 88-89-tol ez mar kinosnak szamitott, nem menonek, ugyan miert fedtek volna fel egymast?
Szoval ne viccelj.

N. Barbie 2018.12.11. 17:28:51

@dunántúli gyerek: "Erdemi hozzaszolas lesz? "

Meg ra kell gyurjak, hogy akkor erdemi hozzaszolast tudjak irni, mint te az ilyen "ezzel beegtel baromka"-val. :D

Homyak 2018.12.11. 17:45:06

@dunántúli gyerek:
"Pozsgay Szuros sosem voltak Fidesz tagok, a tobbiek akik meg fidesz tagok a listan azok a legrosszabb esetben gyalogok voltak az MSZPben, vagy azok se."

Az első felében igazad van, tényleg nem, és nem volt helyük ezen a listán. Az viszont eléggé nevetséges, ahogy birca a többieket próbálja mentegetni.
Ha te annyira okos vagy, akkor áruld el: ha a fideszben nincsenek korábbi mszmp-sek, akkor miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat?
Lehet gondolkodni, ha megy :)

Homyak 2018.12.11. 17:47:45

@maxval balcán bircaman:

"A HNF egy kamuszervezet volt, maradvány a volt, megszűnt ellenzéki pártokból. Szerepe a választások szervezése volt. Pozsgay alatt lett valamiféle kulturális szerepe is, rajta keresztül kereste a kapcsolatot az MSZMP reformista része az MDF-fel."

Egy mszmp-hez köthető szervezet volt, úgyhogy igazából vitatkozni nem érdemes.
Neked is felteszem a kérdést: ha nincsenek egykori mszmp-sek, akkor mégis miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat?
Várom a korábbiakhoz hasonló színvonalas válaszod.

dunántúli gyerek 2018.12.11. 17:48:31

@Homyak: Nem kell mentegetni senkit, nincs bajban a Fidesz.

kvadrillio 2018.12.11. 17:54:28

orbán: ..ÖÖÖÖÖÖÖöööö...na hogyishíjják, a meghalt rövididejű rákos minielnökről, elmondta............ na antall Volt az ! ...hogy az akarta VISSZAVEZETNI A MAGYAROKAT A KOMMUNIZMUS ELŐTTI DZSENTRI VILÁGBA, DE NEM SIKERÜLT NEKI, ORBÁN VISZONT BÜSZKE RÁ, HOGY NEKI SIKERÜLT ABBA A ROTHADT DZSENTRI VILÁGBA VISSZARÚGNI A MAGYAROKAT, AKIK AKKOR A 3 MILLIÓ KOLDUS ORSZÁGÁBAN NYOMOROGTAK, MOST MEG A 6 MILLIÓ NYOMORULT ORSZÁGÁBAN ! ÉS EZ A HIBBANT ORBÁN ERRE BÜSZKE !

BAZDMEGORBÁN !!! NEM A ROTHADT RÉGMÚLTBA KELLETT VOLNA VISSZAVEZETNI AZ ORSZÁGOT, HANEM ELŐRE, A MEGÚJÚLÁS, A NÉP GAZDAGODÁSA FELÉ !!!

ÁLLAT VAGY, NEM MÁS !!! :o))))

Homyak 2018.12.11. 18:00:23

@maxval balcán bircaman:

"Mi köze a párttagságnak az ügynökséghez?"

Mégis mi. Mert valószínűleg ha nyilvánosságra hoznák őket, akkor kiderülne egy-két fideszes vezérkari főnökről ez-az.

kvadrillio 2018.12.11. 18:00:28

úúúúűútáltam antalt! a napoleoni pózolásával együtt!!! EGY NAGY SSEGGFEJ VOLT ! RÁADÁSUL SÚLYOS RÁKBETEG ! NEM IS LETT VOLNA SZABAD ŐT MEGBÍZNI ORSZÁGVEZETÉSSEL !!!!!!!!! SEGGFEJ VOLT !

NA KRÉMES LETT MINDEN ÚJJAM, AMÍG ELMAJSZOLTAM EGY DOBOSTORTÁT ! :o)))) basszameg ! _PÖ

Homyak 2018.12.11. 18:01:07

@dunántúli gyerek:
"Nem kell mentegetni senkit, nincs bajban a Fidesz."

Semmi sem tart örökké. Egyszer nekik is végük :)

kvadrillio 2018.12.11. 18:01:53

úúúúűútáltam antalt! a napoleoni pózolásával együtt!!! EGY NAGY SSEGGFEJ VOLT ! RÁADÁSUL SÚLYOS RÁKBETEG ! NEM IS LETT VOLNA SZABAD ŐT MEGBÍZNI ORSZÁGVEZETÉSSEL !!!!!!!!! SEGGFEJ VOLT !

NA KRÉMES LETT MINDEN ÚJJAM, AMÍG ELMAJSZOLTAM EGY DOBOSTORTÁT ! :o)))) basszameg ! _PÖ

kvadrillio 2018.12.11. 18:07:40

mert az kurvára dzsentrivilág, ha a hadúr által földbirtokossá tett emberkék, termeléés helyett, sokmilliós földalapú támogatásokat tesznek zsebre !!!!!

Orbán a nagy dzsentrivilágba való országvisszavezetgetés közben elfelejtette, ma már a 21. szd. van, a III. évezred !!!!!!!!!!!!!!!!! a avittas, régmúlt és történelmileg túlhaladott, ráadásul siralmas korszakokat nem hozunk vissza, ODA MAGYAR EMBEREKET NEM KORMÁNYOZUNK VISSZA, CSak ha kurvára beteg valaki !!!!+!!!

....most is antalllllt dííícséri A HÍRTV-BEN ! ez..... MEGHIBBAN T !!! SAJNÁLOM..........JOBB LENNE, HA ÁLLAMELMÉLETET TANÍTANA INKÁBB, SZENTILÉZEKNEK !!! :o)))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2018.12.11. 18:09:19

@kvadrillio: SZENTINELÉZEK !!! bocsika...:)

kvadrillio 2018.12.11. 18:13:26

jahhhh...és majdelfelejtetttem....... NEM ÁLDOZZUK FEL ÉS BE A NÉPÜNKET A MULTIK OLTÁRÁN, A MULTIK GAZDAGODÁSÁÉRT !!!!! SZÜNJENEK MEG A MULTIK ! EGY ROTHADTUL ROSSZ KITALÁCIÓ A MULTI, A MISEMBEREK, A DOLGOZUÓ EMBEREK KIZSÁKMÁNYOLÁSÁRA !

EZEK CSAK HARÁCSOLÓ, KAPZSI EMBERKÉK ! AKIK FELHALMOZZÁK A DOLGOZÓK MUNKÁJA RÉVÉN KISAJÁTÍTOTT VAGYONOKAT Adóparadicsomokban és offshoreszámlákon !!!

vissza kell szerezni a dolgozóknak ezeket a pénzeket !!!

Homyak 2018.12.11. 18:16:48

@maxval balcán bircaman:

"Esetleg valami közepes rangú emberről, ami mindegy."

De kis naív vagy :)

kvadrillio 2018.12.11. 18:18:12

EZEK AZ EMBEREK EGYSZER MÁR KIHALCOLTÁK MAGUKNAK A 8 ÓRA MUNKA + 8 ÓRA PIHENÉS + 8 ÓRA SZÓRAKOZÁST !

ÉS AKKOR JÓN AZ APUCI ÁLTAL TÖKELÜTÖTTÉ RUGDALT VIKTORKA, TAŐPSIKOL EGYET. ÉS BEVEZETNÉ A 400 ÓRA TÚLMUN KÁT, 3 ÉVVEL KÉSŐBBI KIFIZETÉSSEL ! ILYET CSAK EGY ŐRÜLT GONDOLHAT KI !!!!!!! NORMÁLIS EMBER SOHA !

kvadrillio 2018.12.11. 18:19:35

@kvadrillio: .....tűűűűnjön el, amíg még életben maradhat !!!!!!!

kvadrillio 2018.12.11. 18:26:39

A munka ünnepe
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez
Nyolc óra munka,
Nyolc óra rekreáció,
Nyolc óra pihenés
(1 / 5)▶
Ausztrál munkások transzparense "nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés", Melbourne, 1856
2013. május 1-jei ünnepi felvonulás
Ausztria fővárosában, Bécsben
Munkás Szent József, az ács és Jézus őrzője. (Georges de La Tourtól, 1640 körül)

A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.[1]

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére. XII. Piusz pápa 1955-ben egy újonnan kreált ünneppel: a május elsejét „József, a munkás” ünneppé emelte.[2]

Az ugyanerre a napra eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.
Tartalomjegyzék

1 Eredete
2 A dátum kiválasztása
3 Nemzeti ünneppé válása
4 Munkás Szent József
5 Források
5.1 Jegyzetek

Eredete

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.[3]

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni retorziók nélkül. Ez a siker is nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.
A dátum kiválasztása
Searchtool right.svg Lásd még: Haymarketi zavargás és Második Internacionálé.......................................................................................................................................................

kvadrillio 2018.12.11. 18:27:41

@kvadrillio: ,,,,,és fentiekbe akar viktorka beleszarni ?????!

kvadrillio 2018.12.11. 18:29:25

A munka ünnepe
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez
Nyolc óra munka,
Nyolc óra rekreáció,
Nyolc óra pihenés
(1 / 5)▶
Ausztrál munkások transzparense "nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés", Melbourne, 1856
2013. május 1-jei ünnepi felvonulás
Ausztria fővárosában, Bécsben
Munkás Szent József, az ács és Jézus őrzője. (Georges de La Tourtól, 1640 körül)

A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.[1]

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére. XII. Piusz pápa 1955-ben egy újonnan kreált ünneppel: a május elsejét „József, a munkás” ünneppé emelte.[2]

Az ugyanerre a napra eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.
Tartalomjegyzék

1 Eredete
2 A dátum kiválasztása
3 Nemzeti ünneppé válása
4 Munkás Szent József
5 Források
5.1 Jegyzetek

Eredete

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.[3]

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni retorziók nélkül. Ez a siker is nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.
A dátum kiválasztása
Searchtool right.svg Lásd még: Haymarketi zavargás és Második Internacionálé.......................................................................................................................................................

kvadrillio 2018.12.11. 18:32:56

A dátum kiválasztása
Searchtool right.svg Lásd még: Haymarketi zavargás és Második Internacionálé
Haymarketi zavargás
(1 / 8)▶
Haymarket Square 1886. május 4., a szocialista-anarchisták bomba robbantása, korabeli illusztráció

1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. A többnapos tüntetés-sorozaton és a sztrájkokban 350 ezer munkás vett részt. Az esemény negyedik napján, azaz május 4-én a helyi anarchista vezetők a Haymarket Square-re tiltakozó nagygyűlést hívtak össze, ekkor azonban a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak[4] a kivezényelt rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak. Több tucat sebesült maradt a helyszínen, akik félve a letartóztatástól nem mentek kórházba.

A történelemben haymarketi zavargás (Haymarket riot, Haymarket Massacre in Chicago[5]) néven bevonult esemény során összesen 11 ember (7 rendőr és 4 tüntető) vesztette életét, a későbbi perek során pedig nyolc szocialista-anarchistát állítottak bíróság elé Mathias J. Degan rendőr meggyilkolásának vádjával. Louis Lingg, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer és George Engel halálos ítéletet kapott, míg másik két társuk, azaz Michael Schwab és Samuel Fielden életfogytiglani-, illetve Oscar Neeble 15 éves börtönbüntetést kapott. Utóbbi három kormányzói kegyelem útján 1893-ban kiszabadult.[6]
2009. május 1-jei felvonulás Szeverodvinszkban

1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889–1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. (Szintén ez az internacionálé deklarálta 1910-ben a VIII. kongresszusán a nők választójogának elérése céljából, szolidaritásból március 8-át nemzetközi nőnappá).
1933. május 1-jei felvonulás, Lustgarten, Berlin, Németország

1904-ben az amszterdami kongresszuson ismét egy felhívást adtak ki, miszerint „Minden ország összes szociáldemokrata pártja, és hasonló kötődésű bármilyen szervezete nagy erőkkel demonstráljon május elsején a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, a proletariátus osztályszükségleteiért és az egyetemes békéért” Mivel a legkézenfekvőbbnek erre a sztrájk ígérkezett, elfogadtak és kihirdettek egy felszólítást is, melyben kijelentették, hogy „a Föld összes országában kötelező minden munkás-proletár szervezetnek május elsején felfüggeszteni a munkát mindenhol, ahol az a munkások testi épségének veszélyeztetése nélkül csak lehetséges”

Hitler 1933-ban hatalomra jutva, fizetett nemzeti ünneppé nyilvánította május elsejét.[7] 1938-ban a német ifjúság a berlini olimpiai stadionba vonult, ahol százezres tömeg sorakozott fel Hitler üdvözlésére.[8]
Nemzeti ünneppé válása
Budapest, 1919. május elsejei dekoráció
A munka ünnepe a világ országaiban
Május 1. a munka ünnepe
Május 1-jén mást ünnepelnek
Május 1. nem ünnep, de a munka ünnepét más napon ünneplik
Május 1. nem ünnep és más napon sem ünneplik a munka ünnepét

A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep a 20. század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát.

Ezzel párhuzamosan politikai megfontolásból az eredetileg a „munkások ünnepének” hívott napot a „munka ünnepévé” változtatták a szocialista blokkban. Az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban.

kvadrillio 2018.12.11. 18:36:41

@kvadrillio: és jó lenne, ha ezekről olvASGATNA A Y MEG A Z GENERÁCIÓ IS !!!!!!!
MERT ÚGY BASSZÁK ÁT ŐKET A PALÁNKON A JELENLEGI ERŐSZAKTEVŐ "VEZETŐCSKÉK", MINT MACSKÁT SZARNI !!!!!

TUDNILLIK EZEK A VEZETŐCSKÉK MÉG TANULTÁK A MAXIZMUST-LENINIZMUST, AMELYBŐL MEGTANULTÁK A POLITIKAI TÖRTÉNELMET IS ! MEG AZT IS, HOGYAN KELL KIZSÁKMÁNYOLNI A JÖVŐ GENERÁCIÓKAT !%!!

midnightcoder2 2018.12.11. 19:17:44

@kvadrillio: A marxizmus és leninizmust a baloldal is tanulta. Sőt, csak azt. Még sem mennek vele semmire.

midnightcoder2 2018.12.11. 19:20:10

@kvadrillio: "EZEK AZ EMBEREK EGYSZER MÁR KIHALCOLTÁK MAGUKNAK A 8 ÓRA MUNKA + 8 ÓRA PIHENÉS + 8 ÓRA SZÓRAKOZÁST !"

Ja. Csak ez soha nem volt igaz, már a szocializmusban sem. Akkor is sokan dolgoztak három műszakban.

kvadrillio 2018.12.13. 07:28:06

@midnightcoder2: ...jahhh....8 órás váltásban. :O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása