Veled vagyunk

Ha a munkavállalók is akarják, jöhet a sztrájk

2019. január 03. - Magyar Szakszervezet

kordasatv.jpgVonják vissza a „rabszolgatörvényt”, szabályozzák újra a sztrájktörvényt, s vezessenek be rugalmasabb nyugdíjrendszert – egyebek mellett ezt követelik a szakszervezetek. A Hősök terén szombat délután kettőkor kezdődő tüntetésre pedig várják azokat, aki mindezzel egyetértenek.

Nagyszabású tüntetéssel kezdődik az új év, mert számos visszajelzés érkezett arról, hogy sok szakszervezeti tag részt vesz majd a január 5-re a részben a „rabszolgatörvény” ellen meghirdetett demonstráción – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az ATV Start című reggeli műsorában csütörtökön. Ott szeretné bejelenteni – tette hozzá –, hogy a következő időszakba mire készülnek, s milyen követelésekkel állnak elő.

Jogászok vizsgálják az általános vagy helyi sztrájk lehetőségét is, s péntekre lesz ezzel kapcsolatos állásfoglalás. Kordás a Klubrádióban elmondta: a szombati tüntetésen a munkabeszüntetésről is beszélni fognak, ám efféle tiltakozó akciókra a munkavállalók támogatása nélkül nem kerülhet sor. Erre egyébként szerinte legkorábban január második felében lehet számítani.

Módosítsák a munka törvénykönyvét, s vegyék figyelembe a munkavállalók érdekeit, a „rabszolgatörvényként” elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány – ez az egyik követelés. Ugyanakkor a minimálbér kétszámjegyű, legalább tíz százalékot elérő emelését, a cafetéria korábbi szabályainak visszaállítását, a sztrájkjog újraszabályozását, a szociális partnerek közötti érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozók. Emellett rugalmasabb nyugdíjrendszerre volna szükség – sorolta a Népszavában Kordás László.

A minimálbér a jelenlegi gazdasági helyzetben legalább 160 ezer forint lehetne, a garantált szakmunkás bérminimumnak pedig meg kellene haladnia a kétszázezer forintot – hangoztatta a MASZSZ elnöke. Ha a környező országokhoz képest nézzük – fogalmazott –, mindenütt magasabb a minimálbér, ráadásul az emelkedés mértéke is nagyobb, mint nálunk, így az olló tovább nyílik. Ezzel szemben jövőre a minimálbér 149 ezer, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3014531592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2019.01.03. 17:40:01

Nem emlékezek szakszervezeti tüntetésre és szakszervezeti sztrájkfenygetésre se bokros, se elqró és libás idejéből.
Lehet rövid az emlékezetem.
Szóval várom a hivatkozást, mit tette 12 éven át a szakszervezetek 20-30%-oa inflációnál, rezsicsökkentés nélkül, családi adókedvezmény nélkül a dolgozókért.
Előre is köszönöm.

Zabla Viktor 2019.01.03. 22:45:13

@Éhesló: Paci, amikor lovacskáztok a o1g-vel, akkor te a csődört vagy a kancát szoktad játszani? Esetleg időnként cseréltek is? Tényleg érdekel...

Éhesló 2019.01.04. 06:15:35

@Zabla Viktor: a homoerotikus vágyaidat miérr rám vetíted ki te szerencsétlen agyhalott buzi?
Az ávós apád téged dugott a húgod helyett fattyú?
Hazudj valamit te nyomorék seggfej!

Zabla Viktor 2019.01.04. 08:59:40

Én kicsi pónim... Hát micsoda takonypöcsű válasz volt ez? Csak nem ezt (generator.szellszi.hu/) használod?
Nem ér előre generált válaszokat írni. Kérlek, erőltesd már meg magad! Semmi keresztyénynemzeti sorosozás? Ezért nem kapsz zabot a gazditól, de még répácskát se a szádba... Légy te a csődör és írjál már valami tököset, hát szidják a gazdit :)))

Éhesló 2019.01.04. 20:19:24

@Zabla Viktor: közöd nincs hozzám te buzi.
a homoerotikus vágyaidat miérr rám vetíted ki te szerencsétlen agyhalott buzi?
Az ávós apád téged dugott a húgod helyett fattyú?
Takarodj a tetves kurva anyádba te nyomorék buzi seggfej!

Zabla Viktor 2019.01.05. 00:27:27

Csalódok benned te kis éhes póni... Tényleg... Kérlek... írjál már valami eredetit... Az hogy felcseréled a szavakat nem nyújt semmi újdonságot. Mondj valami belülről jövőt, valami igazán vaskosat. Így még kockacukrot sem kapsz majd a központi istállóban a hónap végén. Ha nem megy, kérj tanácsot hátha van köztetek, aki ügyesebb ebben. :)))

Éhesló 2019.01.05. 14:22:49

@Zabla Viktor: menj a tetves kurva anyádba!

Zabla Viktor 2019.01.05. 19:02:52

Spira tanárnő annak idején megmondta neked, hogy nem tudod magad rendesen kifejezni (hány karót is kaptál oroszból ezért?). Lassan 60 éves vénló leszel és még mindig ez van, remélem a két fiad már választékosabban beszél, és nem ezt tanulták tőled! Szóval davaj paci, fussál két kört a sziget körül...

Éhesló 2019.01.06. 00:29:16

@Zabla Viktor: menj a tetves kurva anyádba!
süti beállítások módosítása