Veled vagyunk

Tavaly csaknem 95 ezer forint volt a létminimum

2019. június 20. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2019-06-20_14_26_14.pngA Friedrich Ebert Stiftung és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös kutatási programja keretében a Policy Agenda folytatta – a KSH helyett, amely 2015 óta nem ad ki ilyen adatot – a létminimum számítását. Tavaly ez az összeg 94.800 forint volt. Ez valamivel több, mint a nettó minimálbér.

A Központi Statisztikai Hivatal 1991 óta évente közölte a számított létminimum értéket. 2015-ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja a létminimum-számítást. Ezt követően a Friedrich Ebert Stiftung és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös kutatási programja keretében a Policy Agenda folytatta a létminimumszámítást.

A létminimumösszege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Ez tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

A létminimum, követve a Központi Statisztikai Hivataláltal korábban alkalmazott módszert, sajátos normatív számítást alkalmaz, amely az élelmiszer-fogyasztás értékének meghatározására épül, s az egészséges táplálkozás jellemzői mellett figyelembe veszi az életkori sajátosságokat is. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő tételeknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó háztartáso kösszes személyes kiadásának havi átlagos értéke.

Az élelmiszer-fogyasztás normatív értékét az élelmiszerkosárban foglalt mennyiségeknek a konkrét időszakra jellemző árakon összegzett értéke adja. A kosár mennyiségeit a 2018. év átlagáraival szorozva, az élelmiszerkosár pénzben kifejezett, egy aktív korú felnőtt élelmiszer-normatívájaként számított értéke havi 26.340 forint volt

Az élelmiszerkosár drágulásának fő okozói a tojás, a zöldségek (különösen a burgonya), és a gyümölcsökárának akár 10 százalék feletti áremelkedése is. Mindezek alapján, figyelembe véve az egy felnőttre jutó létminimum és élelmiszerkosár arányát is, 2018-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számítottá tlagos értéke havonta 94.820  forint volt.

A háztartástípusonkénti létminimum-értékeket a fogyasztási egységek háztartástípusonkénti száma és az egy fogyasztási egységre számítottátlagos érték szorzata adja. A differenciáláshoz a nemzetközi statisztikai gyakorlatot szem előtt tartva a fogyasztásiegység-kulcsokon alapuló számítást használták.

E kulcsszámokat alkalmazva az egy aktív korú személyből álló háztartás 1,00. Az egy aktív korú személyből és egy gyermekből álló 1,65, a két aktív korú személyből és két gyermekbőlálló négy személyes háztartás 2,90 fogyasztási egységnek felel meg. Így egy két felnőttből és két gyermekől álló háztartás esetében a létminimum mintegy 275 ezer forint.

Azt pedig csak a KSH adatbázisának kutathatóvá tételét követően lehet közölni, hogy hány ember él olyan háztartásban, amelyek létminimum alatti összeg a bevétele

A társadalmi minimum összegét tavaly közölték először. Ez azt az értéket fejezi ki, amely szerény fogyasztási szintet jelent, de az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására is lehetőséget nyúj, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartaléklehetőséget is ad rendkívüli esetekre.

A létminimum előzetes adatból kiindulva a társadalmi minimum összege 2018-ban egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 121.350 forint volt. A háztartástípusonkénti létminimum-értékeket a fogyasztási egységek háztartástípusonkénti száma és az egy fogyasztási egységre számított átlagos érték szorzata adja. A tipikus, azaz két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás társadalmi minimuma 351.915 forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6914902282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.06.21. 15:53:30

Sehol egy link, hivatkozás, csak a linkelés.
Az egy dolog, hogy a melósokat eladtátok a saját hasznotokra már a komcsi világban, de ezt azóta is mívelitek, szakmányban.
Hazudoztok, a komcsik szekerét toljátok még mindig.

Közben meg a tagságotok elillant és nem képviseltek senkit, sehol, soha.
süti beállítások módosítása