Kordás László: Az egységes minimálbér bevezetésével a szakmunkát értékelnék le

2020. január 15. - Magyar Szakszervezet

korda_s.jpgEgységes minimálbért vezethetnek majd be a Magyar Nemzet értesülése szerint. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint efféle elképzelés még semmilyen fórumon nem vetődött fel, de úgy véli, ez nem is lenne szerencsés lépés, mert ezzel a szakmunkát értékelnék le.

Tovább

MASZSZ: Fel kell számolni a nyugdíjasnyomort!

Alapnyugdíj bevezetését sürget a legnagyobb szakszervezeti szövetség

ke_pernyo_foto_2020-01-05_10_24_34.pngAlapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér hetven százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség abban a hatpontos csomagban, amelyet hamarosan hivatalosan eljuttat a döntéshozókhoz.

Hatpontos követeléscsomagot készített a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjastagozata az idősek helyzetének jobbítására, a nyugdíjasnyomor felszámolására. A mintegy 130 ezer tagot képviselő szövetség szerint sürgősen meg kell változtatni azt az igazságtalan és a kormány előnyére ügyesen konzervált állapotot, amely miatt nyugdíjasok milliói joggal érezhetik, hogy rendre becsapják őket – mondta Juhász László.

A nyugdíjastagozat elnöke szerint végtelenül felháborító, hogy a kormány a gazdasági növekedés, a várható infláció és a béremelések mértéke alapján megfogalmazott követelések ellenére 3,5 százalék – vagy még több helyett – megint csak 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szúrja ki az idősek szemét. Igaz, ígérik, majd év végén kompenzációként megint odaadják a különbözetet. Vagyis: ismét a legszegényebb, a legkiszolgáltatottabb réteg fog hitelezni a kormánynak, amely aztán kamat nélkül, egyfajta kegyként fogja adni nekik év végén azt, ami egyébként minden hónapban járna.

A MASZSZ nyugdíjastagozata szerint a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, amely a nyugdíjas létminimum mindenkori összegének felelne meg. Az alapnyugdíj azoknak járna, akik legalább húsz évet Magyarországon dolgoztak, ám a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó „munkanyugdíjuk” összege nem éri el a nyugdíjminimum, vagyis a 28 500 forint kétszeresét. Az ő havi járadékuk az alapnyugdíjból és a szerzett munkanyugdíjukból állna össze – magyarázta Juhász László.

A tagozat elnöke szerint idős emberek százezreinek havonta dönteniük kell: a nyugdíjukból rezsit fizetnek, élelmiszert vásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereket. Ez a helyzet tarthatatlan – szögezte le az elnök. Éppen ezért a MASZSZ a több nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy márciusig részletesen és tényszerűen mérje fel az idősek helyzetét, s kezdődjön el a felzárkóztatásuk, a nyomor felszámolása.

A szövetség azt is elvárja – s rögzítette a követelések között –, hogy az évenkénti nyugdíjemelésnek a béremelés is számítási alapja legyen. A gazdasági növekedés alapjait ugyanis ennek az idős generációnak a tagjai rakták le, így az eredményből nekik is részelniük kell – jelentette ki Juhász. A szövetség azt is követeli, hogy a kormány öt éven belül zárkóztassa fel a nyugdíjakat az átlagbérek hetven százalékának megfelelő összegre.

Juhász szerint sürgősen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat terhelő társadalmi egyenlőtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései előtt figyelembe kell vennie az idős generációt képviselő szervezetek véleményét és tanácsait. Egyeztetés nélkül ugyanis már nem lehet dönteni a legkiszolgáltatottabb emberek életéről, s nem lehet semmibe venni azokat, akik évtizedekig dolgoztak az ország gazdasági sikeréért.

(Fotó: Pixabay)

Megfeledkeztek a közlekedési dolgozókról?

bkvinfostart.jpgIlyen még nem volt: az év utolsó napjaiban sem került szóba a jövő évi béremelés a BKV-nál és több nagyvárosi közösségi közlekedési cégnél sem, holott az érdekképviselet az elmúlt hónapokban többször sürgette a tárgyalások megkezdését. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet tapasztalata szerint főleg ott feledkeztek meg a dolgozókról, ahol az önkormányzat élén váltás történt, és a cégvezetésben is személycserékről hallani. Emiatt egyre nagyobb a feszültség a járművezetők körében.

Tovább

A MASZSZ a botrányos és embertelen új tb-törvény visszavonását követeli

parl_1.jpgAz új tb-törvény azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség, mert embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja azt, ahogyan a kormány csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordíthat. Az érekszövetség felszólítja a köztársasági elnököt: ne írja alá törvényt.

Tovább

Védelmet kérnek a BKV-sofőrök, ugyanakkor „feljelentik” az agresszív utasokat

buszbalhe.jpgBiztonsági védelmet kérnek a közfeladatot ellátó BKV-sofőrök, mert elegük lett a rendszeres bántalmazásból, amit az utasoktól kell elszenvedniük. A járművezetők mostantól naponta jelentik az őket ért atrocitásokat azon a panaszvonalon, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ e célra rendszeresített – igaz az utasok számára. A telefonos akcióra a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is buzdítja a járművezetőket.

Tovább

A MASZSZ is ott lesz a pedagógusok tüntetésén

A legnagyobb szakszervezeti szövetség országos mozgósításba kezd

pedago_gusok2013.jpgElsők között csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete november 30-ra meghirdetett tüntetéséhez, sőt, országos mozgósításba kezdett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ez nem politikai megmozdulás, de nem is csupán szolidaritási tüntetés lesz, hanem a gyerekek jövőjéért folytatott egyre élesedő harc, amit összefogással meg kell nyerni – szögezte le Kordás László elnök.

Tovább

Nyugdíjrendszer: ez a magyar Taigetosz?

nyugdi_jas_1.jpgJóval három százalék feletti nyugdíjemelést, 2021-re pedig igazságosabb számítást, a vegyes indexálású rendszer bevezetését követeli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Nem először állítják, hogy nyugdíjasok százezrei nyomorognak, miközben legalább tíz hónapig a legszegényebbek, a létminimumon vagy alig a felett élők finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.

Tovább

Rossz hír a munkavállalóknak: megszűnik az önálló munkaügyi bíróság

A MASZSZ szerint az utolsó érdekvédelmi bástya is elesett

munkau_gy_1.jpgMegszűnnek a munkaügyi bíróságok, így a törvényszéki elnökök határozhatják meg, melyik bíró milyen ügyeket tárgyalhat. Emiatt semmi garancia nincs arra, hogy továbbra is a munka világa területén korábban nagy gyakorlatot szerzett bírók ítélkezhetnek majd a munkavállalók peres ügyeiben. Ezzel az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett – reagált a munkaügyi ítélkezés átalakításának hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Tovább

Bértárgyalás a BKV-nál: a szakszervezetek kitartanak a 15 százalékos követelés mellett

bkv_1.jpgNem tett béremelési ajánlatot a BKV vezetése a bértárgyalás-sorozat csütörtöki nyitófordulóján. A cégnél működő érdekképviseletek viszont mostanra felsorakoztak az Egységes Közlekedési Szakszervezet mögé, amely már október elején – elsőként – közölte, hogy 15 százalékos emelést tart elfogadhatónak.

Tovább

Rendhagyó segélykiáltás: itt a vasutasok követeléscsomagja

ma_v_1.jpgÚj típusú hároméves bérmegállapodást, munkaidő-csökkentést, 3 millió forintos hűségpénzt, a kedvezményes nyugdíjba vonulás új rendszerét, valamint értékesebb cafetériát is követel a Vasutasok Szakszervezete abban a 14 pontos csomagban, amelyet rendhagyó módon a MÁV-csoport vezetésének felkérésére tett a döntéshozók asztalára. 

Tovább