Veled vagyunk

Koronavírus: védelmet kérnek a BKV-sofőrök

A szakszervezetek tudni akarják, miből élnek majd az esetleg karanténba kényszerült járművezetők

2020. március 03. - Magyar Szakszervezet

bkvfu_lke.jpgEgy esetleges karanténra vonatkozó pontos forgatókönyvet, a járvány elleni hatékony védelmet is kér a BKV-sofőrök számára a fővárosi közlekedési cégnél működő két szakszervezet. Az utasokkal való közvetlen érintkezés elkerülése érdekében felfüggesztenék a járműveken való jegyvásárlást, s elvárják, hogy minél több vezetőfülkés buszt, villamost küldjön forgalomba a cég, mert ezekben némileg el lehet különíteni a tömegtől a sofőröket.

Tovább

Tíz százalék lesz a béremelés a BKV-nál

bkv-busz.jpgÁtlagosan tíz százalékos béremelésben állapodtak meg a szakszervezetek a BKV vezetésével pénteken a kollektív munkaügyi vita harmadik fordulójában. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Átlagosan 10 százalékkal több bért kapnak a BKV-nál dolgozók január elsejéig visszamenően. Az első két hónapra mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, de havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek – közölte Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke. Ez az összeg legtöbb a munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot.

A szakszervezetek abban is megállapodtak a cégvezetéssel, hogy az eddigi szenioritási pótlékot felváltja a Budapest-pótlék, amely eleinte 0,4 százalék lesz – ennyivel kell szorozni a BKV-nál töltött éveket –, ám ez a tervek szerint kérőbb évente emelkedik, amíg el nem éri az 1 százalékot – magyarázta az elnök. Az egyezség a cafetéria éves mértékét is érintette, amit összesen 200 ezer forintra emelnek.

Naszályi Gábor leszögezte: a sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Bértárgyalások: elfogyott a vasutasok türelme is

Nincs ajánlat, a Vasutasok Szakszervezete kollektív munkaügyi vitát kezdeményez

 

ma_v_2.jpgAkár önállóan, a többi szakszervezet nélkül is kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az érintett munkáltatóknál a Vasutasok Szakszervezete, amennyiben záros határidőn belül nem tesznek korrekt bérajánlatot. Az elnökség a sztrájk előszobájának számító nyomásgyakorlásra azért adott felhatalmazást az elnöknek, mert a bértárgyalásokon kialakult helyzet nem szolgálja a tagok érdekeit – írja közleményében a VSZ.

Tovább

Bér- és nyugdíjkiegészítést követel a MASZSZ

nyugdi_j_2.jpgBéremelési korrekciót, legalább 1,2 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést, a nemek közötti béregyenlőtlenség megszüntetését, valamint a közszolgáltatók számára mielőbbi bérajánlatot követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ezt a KSH inflációs adatai és a GDP-növekedés alapján nemcsak indokoltnak tartja, hanem el is várja. A szövetség a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma összehívását szorgalmazza.

Tovább

Sztrájkra készül minden BKV-s szakszervezet

A változatlanul 8 százalékos béremelési ajánlat kiverte a biztosítékot

bkv_2.jpgKiakadtak a BKV-s szakszervezetek, közösen hirdetnek sztrájkot, amennyiben a cégvezetés továbbra is kitart a mindössze 8 százalékos béremelési ajánlata mellett – jelentette be az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a szerdai újabb sikertelen egyeztetést követően. A  15 százalékos emelést követelő érdekvédők kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, amennyiben ez sem hoz eredményt, megkezdik a munkabeszüntetés előkészületeit.

Tovább

Mik a „sárga szakszervezetek”? Segítünk a munkavállalóknak tisztábban látni a jogaikat

korda_skarsai.jpgSajátos helyzetet teremthet, ha a munkaadók a demokratikusan szerveződő, de számukra kényelmetlen szakszervezetek helyett – mellett – maguk kezdeményezik újabb, velük lojális érdekképviselet létrehozását. Egyebek mellett erről kérdezte a Sztráda Rádió Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve Karsai Zoltánt, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnökét.

Tovább

A nyugdíjasok személyesen beszélnének Orbánnal

orba_nnyugdi_j.jpgSzemélyes találkozót kezdeményezett a miniszterelnöknél és két miniszternél is a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozata. A szövetség és a tagozat elnöke Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Varga Mihálynak írt közös leveléhez csatolta a nyugdíjasok helyzetének radikális megváltoztatására készített 6 pontos követeléscsomagját.

Tovább

Kordás László: Az egységes minimálbér bevezetésével a szakmunkát értékelnék le

korda_s.jpgEgységes minimálbért vezethetnek majd be a Magyar Nemzet értesülése szerint. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint efféle elképzelés még semmilyen fórumon nem vetődött fel, de úgy véli, ez nem is lenne szerencsés lépés, mert ezzel a szakmunkát értékelnék le.

Tovább

MASZSZ: Fel kell számolni a nyugdíjasnyomort!

Alapnyugdíj bevezetését sürget a legnagyobb szakszervezeti szövetség

ke_pernyo_foto_2020-01-05_10_24_34.pngAlapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér hetven százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség abban a hatpontos csomagban, amelyet hamarosan hivatalosan eljuttat a döntéshozókhoz.

Tovább

Megfeledkeztek a közlekedési dolgozókról?

bkvinfostart.jpgIlyen még nem volt: az év utolsó napjaiban sem került szóba a jövő évi béremelés a BKV-nál és több nagyvárosi közösségi közlekedési cégnél sem, holott az érdekképviselet az elmúlt hónapokban többször sürgette a tárgyalások megkezdését. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet tapasztalata szerint főleg ott feledkeztek meg a dolgozókról, ahol az önkormányzat élén váltás történt, és a cégvezetésben is személycserékről hallani. Emiatt egyre nagyobb a feszültség a járművezetők körében.

Tovább
süti beállítások módosítása